"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 3, 2009

CHEESE CAKE COKLAT


Salam Semua...

...Hari kite nak citer pasal ciskek...kite nih kalu wat ciskek jarang noi menjadi...biase2 kite wat gune resepi akak hanieliza je...tp ari tu ade chat ngan akak linda@kaoricake,tanye resepi ciskek paling mudah n simple...so dia kasi resepi nih...nak buat pon tak susah...tp nih tak tau ler dikategori menjadi or idop...coz kek tu jadik kecut auto dek anakda ku rajin noi pi bukak MW oven bile ade bunyi tanda dah siap, dah ler suhu kat dapur ku itew sejuk bebeno...maka terkezut ler ciskek ku itew...dek perubahan budaya...opsss...perubahan suhu mendadak!!!

...Biasa kite wat ciskek tak jadik selalu kecut bhgn tgh...yg nih bezanye tak kecut bhgn tgh tapi kecut keseluruhannya...tp ape pon teksturnye tetap lembut dan rasa cam ala2 puding pon ade dan tak mampat...ahaks...akak linda!!! jadik tak ciskek ku iniiiiiii...atau kena panggil puding? 

...Resepi tu nanti kite minta izin empunya dulu ya utk display tuu...



...ok empunya resepi dah kasi lampu hijau...yuk layan resepinya...


CHEESE CAKE COKLAT
 
Sumber : Akak Linda @ Kaoricake

Base
  • 100 gm Digestive bisc
  • 50 gm butter

Filling
  • 250 gm cheese
  • 70 gm gula
  • 2 biji telur
  • 200  gm whip cream
  • 1 sb tepung jagung/ tepung kek
  • 2 sb serbuk koko
  • vanila 
  • 1 sk jus lemon

Caranya
  1. Hancurkan biskut dan gaul ngan butter, bakar ngan suhu 160 darjah selama 5 minit. Ketepikan
  2. Pukul cheese dan gula hingga rata.
  3. Masukkan telur satu per satu + vanila.
  4. Kemudian masukkan whip cream dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan serbuk koko serta jus lemon pukul lagi.
  6. Tuang dalam bekas dan bakar pada suhu 150 darjah selama 40 minit.
  7. Bila masak, biarkan dalam oven selama 15 minit dan sejukkan dalam peti ais sekurang2nya 12 jam sebelum dikeluarkan dari bekas.

7 comments:

ela said...

shah, kalau senang nak buat..letok la resepi cam sedap jer tuhhhh

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to ela
nanti kite tunggu kebenaran pihak atasan ekk..ampun...

zanaz said...

sedap u coklat ciskek. aishah kalau taruk coklat yg dicairkan instead of koko powder...lagi power tauuuuuuuu.... kecut2 tu tolak belakang le...janji sedap..tak mo kecut kalu bakar le bain marie(letak loyang dlm dulang air panas) insyaalah tak kecut. kalau kecut pun tak le sekecut bakar dia cengitu tu .

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to zanaz
iye ker...leh apply len kali...nih pon tak puas mkn..

Azura Suhaimi said...

Salam aishah, akak nak try resepi ni ye. Mintak halal ye.

++Kerudung Ungu++ said...

salam perkenalan dri saya Kerudung ungu :-)

wah... nmpk sdp btul kek ni...:-)

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

to Kerudung Ungu
salam ukhuwah dari saya..
try lah ya br tau camne rasenye...
pd tekak saya mmg sodap..

Share it