"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 13, 2009

CHEESE CAKE


...Nih ler pestaim kite amik tempahan ciskek...risau gak tak dapat memenuhi kehendak empunya...almaklum ahh kite nyer ciskek sblm nih mmg try n duk error n error je kalu jadik pon ade ler sebijik 2 yg pasti selalu duk kecut bhgn tgh...tp kali nih alhamdulillah menjadik juga...walau pun bhgn tepi tak lawo dek guna loyang biasa dan kite taruk cooking paper... dah nak wat camne kan...nih kes loyang yg bukak bhgn bwh tu ade yg saiz 8 inci je...so tuk seketui cream cheese tu dapat saiz 6 inci nih...so gune je loyang biase tu...

...Petang semalam hubby pi ler hanto, dan Akak Naha puas ati...Alhamdulillah... Mekasih ya Akak Naha kerana bagi cabaran tuk Aishah cuba...Hope anakdanya puas ati makan ciskek nih...

...So resepi tu kite masih lagi guna yg akak linda@kaoricake... kredit tuk akak ya...mekasih bebanyak... lenlain kali leh share ciskek cendol lak ya...:D...

CHEESE CAKE
Sumber : Akak Linda@Kaoricake

Base
  • 100 gm Digestive bisc
  • 50 gm butter

Filling
  • 250 gm cheese
  • 70 gm gula
  • 2 biji telur
  • 200 whip cream
  • 2 sb tepung biasa
  • vanila
  • 1 sudu teh lemon

Caranya
  1. biskut hancur dan gaul bersama butter cair.pastu taruk dalam loyang dan ratakan serta bakar lebih kurang 10 minit dgn suhu 160 darjah.
  2. pukul cheese dan gula hingga rata
  3. masukkan telur satu per satu + vanila
  4. masukkan whip cream dan pukul hingga pekat
  5. masukkan tepung dan jus lemon serta pukul rata.
  6. tuang dalam bekas.bakar pada suhu 150 darjah selama 45 minit bergantung oven masing2.
  7. siap buka sedikit oven,sendal ngan sudu selama 15-20 minit. pastu masuk dlm peti ais selama 24 jam sblm dihidang.

6 comments:

k.liza said...

akak suka tol la ciskek... rajinnye aishah amik tempahan.. aishah p kelas nihon x?

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to k.liza
aishah dl tak suke pon ciskek...dah boleh wat sendiri lama2 suke plak...tempahan takde ahhh sgt...kwn minta tolong...kelas?dulu ms mula2 mai aishah ade amik kelas basic je...skrg dah tak ingat mane...:D...akak lak tak pi kelas ke? sini dl kelas free skrg dah kena byr...

jeff said...

>> cheesecake baru betul yummy ni...

JIE JIE said...

base kek tu sama dengan akak pi kelas ari tu. akak pun suka cheese cake. Bila entah nak cuba nii..mungkin dalam cuti sekolah ni kot.

shima said...

salam kak aishah...
sedapnyer ciskek... lama betui x mkn ciskek ni..nk wat sendiri takut x jd laa pulak hik3...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to bro jeff
pada yg gemar mmg yummy...:D

to akak jie jie
iye ker...base tu leh ikut je ape2 nak taruk...tp cheese nih tak de base oz request empunyanya...

to shima
salam kembali...
wat ahh shima tu dah ade tips tu ikut ahh...insyaAllah jadik...

There was an error in this gadget