"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 12, 2009

KARI DAGING


...Kali nih kite try gune rempah cap kijang plak...sedap seperti kate sue...n yg pasti pedas...

Bahannya
  • 300gm daging dipotong kecil ]digaul ngan 2 s/b rempah kari
  • 2 s/b rempah kari kijang ]*
  • 1 s/b serbuk lada ]* satukan dan jadikan pes
  • 1 biji tomato]#
  • 1 inci halia ]#
  • 1/2 biji bwg besar ]#dikisar halus
  • 3 ulas bwg putih ]#
  • 3 btg serai
  • daun kari/kite tak taruk
  • 1/2 tin santan
  • 2 s/b sos tomato
  • ubi ]takde
  • air secukupnya
  • minyak utk menumis

Caranya
  1. Panaskan minyak dan tumis serai,daun kari sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar,goreng sehingga pecah minyak.
  2. Masuk daging dan pes cari serta goreng rata. Tambah sedikit air biar mendidih dan daging lembut.
  3. Masukkan sos tomato,carrot dan ubi diikuti santan dan garam. Biar sehingga naik minyak dan carrot dan ubi lembut.
  4. Perasa garam ngan seangkatannya. siap. Boleh dihidang bersama nasi putih,roti ataupun roti jala.

2 comments:

jeff said...

>> cicah roti sedap ni...:-d

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jeff
betui tu...

There was an error in this gadget