"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 18, 2009

MATCHA MARBLE RARE CHEESE


...Hahaaha...lama noi tak update blog nih... nak kata tak masak tu... masak... tp dek menu yg dibikin hanya ulang tayang so takde ler nak taruk lg...

...Kali nih kite try wat ciskek nih...dah lama dah KIV dek tak cukup bahan... tp kali nih wat versi xpres so base tu kite tak sempat nak wat... ikut resepinye base tu guna kek sponge... disebabkan masalah teknikal so tak dpt disediakan... tambah2 lagi den kesuntukan masa!!!...ahaks... Ape yg dikejarnyer entah...:D

...Yuk...kite layan gambo ekkk...


...resepi nih korang jgn terkejut coz kite just suh hubby terjemah dari buku cheese cake yg dlm bahasa jepun...pastu lak hubby kite just terjemah simple2 je...lain tu kite main ikut gambo je...wat faham2...so layan lah ya...cara kite buat nih...

Base
  • Sponge Cake saiz 18 cm tinggi 1 cm (kite tak taruk coz nak cepat)

Filling
  • 250 gm cream cheese ]suhu bilik @ bior lembut (sini kalu tunggu suhu bilik sejuk2 nih kompen keras kerekong cam gitu gak)
  • 65 gm gula
  • 50 gm plain yogurt
  • 1/2 biji lemon ]ambil jus nye
  • 8 gm gelatin ]halagelnyer
  • 40 ml air ]tuk bancuh gelatin
  • 200 ml fresh cream
  • matcha a.k.a teh jepun ]jadikan pes (bancuh ngan 1 s/b air panas)

Caranya
  1. Pukul fresh cream hingga agak pekat dan masukkan dalam peti ais.
  2. Dalam bekas lain pukul cheese cream dan gula hingga sebati, kemudian masukkan yogurt dan jus lemon.
  3. Dalam bekas lain bancuh gelatin, dan masukkan no 2 kedalam bancuhan gelatin dan taruk dlm bekas yg ade air panas. Kacau sehingga bancuhan sebati.
  4. Kemudian no3 tapis ke dalam bekas no 2.
  5. Keluarkan fresh cream dan pukul hingga kental dan masuk 2 x dlm no 4.pukul hingga sebati.
  6. Asingkan kepada 2 bahagian, 1 bahagian di campur dgn matcha dan 1 bahagian lagi di biar plain.
  7. Dlm loyang yg ditaruk kek sponge td,masukkan bancuhan di atas berselang seli dan loret ngan lidi.
  8. Sejukkan selama 2 jam dalam peti ais. Lepas 2 jam,panaskan towel yg bersih ngan MW,lilit sekeliling loyang seketika sebelum dibuka. Siap utk dihidang.

14 comments:

Jasmeen said...

lorr...akak pya la dok melanguk tggu resipi kuar...x kuar2 gak rupanya...nak tau la gak, apa mender matcha tu??...macha tu tau la...hehehhe

jeff said...

>> banyak gak idea kat sini...
>> mcm mcm makanan ada...:-d
>> keep it up...:D

shima said...

salam kak aishah...
matcha tu green tea ker?? nampak cam green tea cake laaa..sure sedap giler nih...ikshh kitorang mmg hantu green tea..selalu mkn green tea ice cream mmg besh sgt2 cuma x tau mana nk beli green tea paste? ada jual x agaknyer kt masia?

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jasmeen
matcha tu green tea...teh jepun...sat2 noi resepinye...resepi buku jepun almaklum ahh...muahahaha...

to jeff
hehehehe...jemput jamu mata noi...

to shima
salam kembali...
yup green tea...mmg green tea cake pon....sedap gak tp kite tak wat base...tea paste kat m'sia tak tau ler...kalu kek biasa kiteog bancuh serbuk matcha ngan sikit air panas jadikan pes...lagi lak matcha je jenis yg leh wat kek warna lawo...sblm nih ade try jenis lain tak sedap n color tak lawo...nak kim beli boleh aje...

k.liza said...

slm aishah.. myelerakn & sedap nmpk kek 2.. tp kita xlalu sgt green nie.. agak2 kalo tukar koko best x?

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to k.liza
salam kembali...
kite pon suke koko...tukar pon ok...sedap juga...next time nak wat versi koko lak...

nor said...

salam aishah..nampak sedapnya..chis kek tu..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

tp nor
salam kembali,...mmg sedap juga...hehhehe...naik bakul angkat sendiri....

kamalina a.k.a aimi said...

wah..cayalah...siap terjemah resepi tu.... sib baik menjadi...mmg terror ni...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to akak aimi
boleh ahh...dah ade step by step dlm buku tu...

iu @ wid said...

alamak.. menariknyeee...yum2..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to iu @ wid..
try ahh...

zanaz said...

menariks sekali matcha ciskek aisyah ni...tergoda u...bak sikit...dah le dok kemaruk ciskek nih...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to zanaz
hehehe/...resepi dah ada tu kena wat lah ya...coz dah abis dah yg dipamer tu...

There was an error in this gadget