"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 24, 2009

SAMBAL TOMATO IKAN TENGGIRI


...Hehehe...lama noi tak update...almaklum ahh bz yg amat... ahaks... bukan bz wat kek noi... nih bz duk packing barang... walaupun lambat lg nak balik... tp kite tumpang ngan kawan sebahagian brg yg tak guna tuk diato t'lbh dahulu... penat gak ekkk... dekat 1 mgg tu duk packing...pastu rumah dah cam tokang pecah... sane kotak sini pon kotak... 

...Pastu lak hjg mgg br nih ade kawan hubby dari yokohama mai... diorg sbnr nyer dah lama cdg nak mai,tp tak sampai2... so kali nih sampai juga akhirnya... lagi2 lak diorg pon dah tak lama duk nipon nih... 1-2 bln lagi diorg balik m'sia dah... ampun ekkk... rumah kiteorg dah cam rupe stor pon ade...

...Masa kawan hubby mai tu,kiteorg ajak diorg jln2 kat pasar basah Teradomari...so masa tu jumpe ikan tenggiri agak beso dari yg biasa kiteorg jumpe so ape lagi...sambar ahh...pastu jadi ler lauk ari nih...2/3 bhgn ikan tenggiri tu lagi wat ikan garamman a.k.a ikan digaram 1 malam...lama2 plak jadik ikan jeruk kot...

...Jom tgk ape bahan tuk wat sambal ikan nih...

Bahan
  • 2 potong ikan tenggiri ]digoreng garam kunyit
  • 1/2 biji bwg besar ]dimayam
  • 2 ulas bwg putih ]diketuk
  • 2 cm halia ]dipotong nipis
  • 3 s/b sos tomato
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/t pati ayam
  • minyak 
  • sedikit air
  • 1 btg timun ]dipotong kecil

Caranya
  1. Goreng ikan hingga garing,ketepikan.
  2. Guna minyak sama,cuma keluarkan sedikit, tumis bawang besar,bwg putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masuk sos tomato dan sos tiram...goreng rata dan masuk sedikit air dan pati ayam.
  4. Kemudian masukkan timun. goreng rata dan biar timun lembut dan masuk ikan.
  5. Goreng seketika.Siap.

11 comments:

iu @ wid said...

pergh.. sedapnye nampak sambal tu.. lama x makan.. bhn plak xder.. cuci mate pun jadiiilaaa....

Abah Along said...

meleleh ayaq lioq ........abah blum makan lagi ni....

hiss cantik blog aisyah ni....siap ada nashid ....bagus..bagus..bagus

cucu abah apo khabo ...siaqil tu...

hahahaha...ok bye...
cantik tak tanah abah tu...hahahaha tak laku lagi..hukhukhuk

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to iu @ wid
hehehe....cuci mata je jawabnye...

to Abah Along
jemput makan ya abah...tp kena mai sini lah ya...

saja je tukar2 bgd...nasyid tu wat sejuk ati sikit...ahaks...

aqil alhamdulillah sihat abah...cuma lately je kiteorg 1 family duk batuk...

cantik tanah tu...tp sayang aishah tak duk sana...takpe abah...nanti ade ler yg bertandang tu...cayo...

mkisses said...

make my mouth waters and my stomach making noise. i love sambal and tomato.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to mkisses
tak dapat den nak nolong...

zana @ ros hassan said...

wah dah siap packing yek...memang le part packing ni le yg lotih sekali...ujung tahun ni kita packing sesama yek hahaha. aishah akak nk mel address aishah boleh???

jeff said...

>> mmg nampak menarik...
>> masak tomato ni kira ada iras iras sweet and sour ke...?

Batrisyia delights cake said...

wah..dah packing ye..ikan sambal tu akak punya peberet..ms duk papua new guinea dulu slalu pt tenggiri besar2..siap buat mcm goreng pisang..sedap tau

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to zana
hehehe...jommm same2 komas...lagi tak abis lagi tu letih tak abis...
mel sat kite pi ato ya...

to jeff
hehehe...boleh lah kot...mai masak tibai je...

to Batrisyia delights cake
wah untung nyer...sini kalu ikan tenggiri nih org jepun tak pandang sgt...jrg sgt jumpe kat supar...melainkan pi pasar basah diorg...itu pon kalu2 ade yg sesat...

MamaFaMi said...

Itu baru packing untuk tumpang kawan balik, nanti sok kalau packing untuk balik for good, lagi penat tau... Bersedia je la! Nak tak nak, kena tempuh gak nanti.. hehehe...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to MamaFami
itu ler pasal...nih pon dah tak leh ckp penatnyer,..penat nengok umah sepah lagi...dah ler umah tingkat 5 yg takde lift...adeh...nak tak nak mmg kena tempuh gak cam2 mane pon..

There was an error in this gadget