"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 27, 2009

SAGO PEARL PUDDING


...Dah 2-3 ari kite + hubby tak berape sihat, batuk + selsema... So hari nih aqil plak demam, dah lama gak dia tak demam nih... Ada dekat hampir 2 thn kot... Tapi demam pon masih aktif lagi, takde duk melepek sgt...Hope cepat2 ler dia sihat... Sekarang cuaca tak menentu sgt... Ku sangka salji dah tak turun sekali semalam turun balik... sejuk kembali ler jawabnyer...

...Menu nih kite wat semalam... Saja suke2 nak ngetes... Lagi2 lak anakda selalu duk minta macam2...sblm tu wat ciskek pon dah licin... So kali nih try wat pudding nih lak... Resipi  nih kite amik dari "Blog Cik Mat"... Asal resepi nih dari "Gert"...tapi kan kite wat nih tak se"cun" dia...cik mat nyer layer cantik betui...!!! 

...Dek ari tu ade beli sagu jepun nih...tu yg menjadi gak pudding nih...tp dek santan takde,kite ganti ngan susu cair... sedap juga tp dek kite gatai pi gune gula perang, warna tu tak cun sgt...++ tak sabo nak m'layer sekali tu jdknye... ahaks...

Bahan-Bahannya :-)
  • 20 g serbuk agar-agar
  • 1 liter air
  • 300 g gula pasir (kite ganti gula perang)
  • 3 helai daun pandan, disimpul
  • 100 g biji sagu rumbia
  • 250 ml santan (kite ganti ngan susu cair)
  • Pewarna merah, hijau dan kuning (atau ikut kegemaran)

Cara membuatnya :-)
  1. Redam biji sagu rumbia selama 2 jam, kemudian rebus dalam air mendidih hingga biji sagu jernih. Tuang dalam tapis dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanji dan mengelakkan biji sagu melekat antara satu sama lain.
  2. Bagi2kan biji sagu tadi kepada 6 bahagian yang sama banyak. Tiga bahagian dibiar pada warna asal, dan 3 bahagian lagi diberi warna hijau, merah dan kuning. Ketepikan.
  3. Tuang air dalam periuk, masukkan gula, serbuk agar2 dan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau hingga rata. Kecilkan api.
  4. Ceduk 200ml agar2 tadi, masukkan satu bahagian sagu tanpa warna, kacau rata menggunakan garfu dan tuang dalam bekas berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci yang telah dibasahkan dengan sedikit air. Biar keras sedikit dan kelar2 permukaannya dengan pisau.
  5. Cedok 200ml agar2 lagi dan gaulkan bersama sagu bewarna hijau, kacau dengan garfu hingga rasa dan tuang perlahan atas lapisan pertama yang hampir mengeras tadi. Biar keras sedikit sebelum proses seterusnya.
  6. Tuang secara berselang seli sehingga menjadi lapisan no.1 = putih, no.2 = hijau, no.3 = putih, no.4 =kuning, no.5 = putih dan no.6 = merah. Biar sejuk, kemudian simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam, sebelum dikeluarkan dari acuan....selamat mencuba semuaa!!!

7 comments:

Jasmeen said...

cantik la tu layer shah...
akak dah print resipi ni berkurun lama, buatnya idak gak....heheheh

iu @ wid said...

nampak menarik.. :)

ZaiY said...

letak susu elok utk kesihatan. cantik puding tu, nmpak berkilat je, kaler pun cun..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jasmeen
wat ahh akak...sedap juga puding nih...layer tu mmg hudoh ler akak...muahahah...

to iu@wid
leh ler cuba nanti...

to ZaiY
betui tu...susu elok tuk kesihatan...tp kalu santan ade mmg guna santan gak lah...

Idayu said...

aishah, sagu tuh pkai sagu sni jer ya?bole jgk kn? nmpk cntik n sodap...nk try ler

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Idayu
a'aa...kite sambar kat yamaya...

intan_has said...

wahh cntik la...berkenan juga..kalau la saya ni rajin mcm awak ye....

There was an error in this gadget