"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 23, 2009

MAGURO a.k.a AYAM LAUT GORENG KICAP

...nih ikan maguro goreng kicap cam ayam n3 sblm nih...

...Hehehe... Sori ekk lama noi tak update, dek kite gatai noi pi mengodeh blog nih sekali abis ko gadget2 ngan link korang semua... huhuhuhuuu... sib baik tak runtuh terus jah blog nih... disebabkan nih maka kena ler merajinkan diri pi hias2 & carik2 balik link nyer tu... Ahaks...

....Al-kisah nak jadik citer... pasal ape kite panggil ikan maguro nih ayam laut dek dulu masa mula2 sampai nippon nih... beli ler ikan nih coz cam nampak best je... tanye hubby nak wat camne, dia cakap... biasa org mkn mentah, ekkkk... tak lalu ler tekak kite, lg2 dgr 'mentah' so kite godeh gak wat sambal tumis... Masa tu plak kebetulan plak Kak Onie mai, so langkah kanan ler mkn tengah ari sama2... dah siap makan baru ler duk citer2 pasal sambal tu...mati2 dia ingat ape yg dimakan tu ayam... hihhihihiii... tertipu gak ekk...

...Nih kalu org yg suke makan sashimi kompen boikot haku... ahaks... coz nih ikan mahal yg org jepun or org mane2 duk mkn ikan mentah tu suke makan... Kan akak hana kan...kan...ampun...

...so dek baki bahan perap tu ade lagi...so kite wat sambal kicap sikit...

Bahannya
  • ikan maguro
  • 2 s/b kicap manis
  • 1 s/b kicap mee
  • 1 s/b kicap masin
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b serbuk bwg putih
  • 1 s/b olive oil
  • 1 s/b serbuk halia
  • 1 s/k pati ayam
  • garam
  • minyak

Caranya
  1. Gaul semua bahan diatas kemudian masuk ayam perap 2-3 jam atau masuk dlm esboz esoknye baru goreng.
  2. Goreng ngan minyak banyak sehingga masak. Siap utk dihidang.
  3. Baki bahan perap tu kite tumis ngan bwg merah+ bwg putih tuk jdk kuah...main campak2 je...

8 comments:

kak ina kl said...

salam ...lawanya rumah baru kamu..akak jelous...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to kak ina kl
salam...hehehe..mekasih....tu pon dah cam tikus baiki labu jer awalnyer...sib baik tak roboh...

Batrisyia delights cake said...

Aishah syg..lum raya da renovet umah..hehe..ikan maguro tu nak gak merasa..hehe..cam cedap juga..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Batrisyia
hehehe...ronovet siap2...raya nanti byk keje lain nak wat...ahaks...
maguro tu mmg sedap...ala2 ayam gitu...

hanieliza said...

salam..
kakliza suka masak ikan ayam ni..sedap isinya macam ayam...kenyal gitu...
kalau bakar lagi sodap..cicah air asam..
eh..lama x makan ikan ni..terasa nak beli la nanti jika ada kat pasar..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hanieliza
salam kembali...iye ker...nanti leh bakar gak ekk...

shima said...

ikan ayam ni nama masia dia apa erk kak aishah?? wujud ker kat UK ni..ikshh bestnyerrr dok jepun mcm2 ikan ada...patut arrr org sana bijak2 ari2 mkn ikan fresh..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to shima
hehehe...kat m'sia entah ler wujud ke idop ikan nih...nama ikan nih ikan maguro...kat UK entah le...maybe ade kot...diorg panggil lain...

There was an error in this gadget