"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 21, 2009

MARBLE CAPPUCCINO CHEESE CAKE

...Jemput makan...

...Nih wat ptg semalam... Hasil dari adunan resepi dari buku jepun ngan resepi sifu cake utara, akak linda@kaoricake... Mekasih ya akak atas resepi dan tips2 sblm nih, alhamdulillah sekarang kite dah makin faham sikit ragam cheese cake ni...

...Hohohoo... cam bagus je... kalu korang nak tau masa nak buat nih dalam ati risaunyer tu 'toksoh' kate ler kot2 tak m'jadik, almaklum ler gatai noi nak m'marblenye... tp Alhamdulillah hasilnye tak mengecewakan... dan kombinasi rasa cappuccino ngan cheese tu mmg best... yg best my laling pon ckp cam gitu... terubat ler penat2 kite kat dapur tu...ahaks...

...Anakku Aqil plak tak senang duduk coz tau umminyer wat ciskek, jap2 tanye... 'ummi dah boleh mkn ke?'... kalu tanye nak makan ciskek atau nasi?... yg pasti mesti jawabnye, 'ciskek dulu pastu baru mkn nasi'... So masa potong semalam 1/4 dah sekali ngap kat dia... Nih jwbnye sok2 kena wat lagi ler...hahahaha...

...Yuk layan resepinyer ya...

Bahannya
  • 250gm cream cheese
  • 100gm gula halus]tekak kiteorg mmg kurang manis
  • 90-100gm sour cream
  • 100ml fresh cream
  • 1 s/k esen vanilla
  • 1 s/k jus lemon
  • 2 biji telur
  • 2 s/b tepung jagung
  • 1 s/t emulco cappuccino
  • 1/2 s/t emulco coklat

Caranya
  1. Panaskan oven 160 darjah.
  2. Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati.
  3. Masukkan sour cream pukul lagi hingga rata. 
  4. Kemudian masukkan telur 1 by 1 dan pukul lagi. Masukkan jus lemon dan vanilla.
  5. Masuk fresh cream dan pukul lagi hingga pekat.
  6. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi, hingga sebati dan tapis.
  7. Bahagi kepada 2 bahagian dan satu bahagian taruk emulco.
  8. Masuk yg warna plain terlebih dahulu ke dlm loyan saiz 6 inci diikuti yg ada pewarna emulco, selang seli hingga habis.
  9. Goyang sedikit utk ratakan dan loret guna lidi.
  10. Bakar pada suhu 160 darjah selama 35 minit dlm bekas yg ade air panas. (taruk dlm loyang saiz 8inci yg ada air panas).
  11. Bila masak, biar seketika dalam oven selama lebih kurang 15-20 minit dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 3 jam sebelum dihidang.

...sebelum dipotong...

14 comments:

Farah said...

Cedapnyer kak aishah.. canteq marble nye..

iu @ wid said...

yum..yummm... beshnye npk ceskek ni.. kelmarin bru try wat marble ceskek mat gebu, mcm nk try ni plak nt.. boleh tanya.. baper biji telur yg digune ye..

lagi satu kalau xde cappucino emolco ngan choc emulco leh ganti ngan ape ye.. mekasihhh..

mesti mama aqil penin tu si aqil duk tanya2 je bile leh makan.. nk tgu 3 jam pas sejuk..heheheeh :P

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Farah
try ahh mudah je tu...

to iu @ wid
telur 2 biji je...cam dlm resepi tu...

cappucino tu nak ganti ngan pes pandan boleh,stoberi ke...kalu takde emolco tu leh ahh bancuh nescafe ngan 1 sudu air suam...mane2 je ikut citer rasa...hehehe...kite ppon main taram je nih...

mmg ler pening lagi2 kalu ler lame noi tak wat kek, pepanas dah suh potong...

zanaz said...

aishah nak wat bronis dan nak rasa bronis...jgn guna resipi marble cis bronis tu...langsung tak ada rasa bronis...rasa cake. bek guna resipi fudge bronis kat blog maklang tu. yg real skit bronis dia.

Kak Ana said...

salam aisyah, wah berguru dgn lindakaori secara jauh tu...mesti pasni wat ciskek semakin mantap..hmm apa rasanya kek nie erk?...

k.liza said...

slm aishah.. myelerakn sungguh la.. tp alahai.. nk mcorakkn marble 2 mcm susah jer..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to zanaz
cam tu ekk...kite nih mmg tak tau rase dia cam ne...nak gak ngetesnye nanti...

to kak ana
salam akak...amin hope so... kek tu sedap gak ler rase nyer...kena cuba ahh...

to k.liza
salam kembali...senang je ler akak...main conteng ikut suke je...pusing2 ngan lidi tu je...

ilazz said...

cheese kek ni mmg feberet akak sejak azali lagi. cedappp.

tp x leh makan byk sebab nnti kompem badan mengembang tahap gaban..:P

shima said...

kak aishah ni kalau pancing org nagn kek2 dia mmg xde sorang pun leh lepas umpan! ermm menggoda sungguh cheese cake tuu rasa cam nk separuh jekk... cake ni pld sedap mkn sejuk2 br kuar esbokk rasa nikmat sungguh...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to ilazz
hehehe....mmg cheese kebanyakan org tak tolak...

to shima
haaa ape lagi shima pi ler godeh cheese kat dapur tu...kompen dapat sebijik...mkn sejuk2 tu dah semestinye...nih wat ubat batuuk ku itewww...muahahaha

ummi said...

Salam Aishah...gebu betul tgk marble ciskek tu..igt nnt kena try la pulak..mesti my kids suka nih! Thanks for sharing Aishah.. :D

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to ummi
:D...selamat mencuba...

MamaFaMi said...

Sedapnya...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to MamaFami
jemput makan ma...

There was an error in this gadget