"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 21, 2009

IKAN PEKASAM


...Nih saki baki ikan tenggiri yg kite wat ikan pekasam... So goreng mkn camtu je pon sedap... Next time nak buat lagi ler... Kena pi cari ikan tenggiri dulu ler...

...Nih cara kite ahh wat ikan tenggiri pekasam nih... yg konon2 nak wat ikan garamman a.k.a ikan diperam semalaman... tapi t'lupe nyer pasal dah lebih 2-3 mlm baru kite sedor... muahahaha...

Bahannya
  • Ikan tenggiri ]basuh bersih, tos dan potong ikut citarasa 
  • 5-6 keping asam keping 
  • garam secukupnya

Caranya
  1. Lepas dah tos ikan tu, taruk dalam bekas t'tutup dan selit2 dicelah2 ikan asam keping
  2. Tabur garam sehingga menutupi ikan 
  3. Biar lebih kurang 2-3 minggu atau hingga rupe ikan tu kecut di tempat yg t'tutup (tak payah taruk dlm esbox)
  4. Siap utk digunakan. Goreng camtu or buat sayur kailan ikan masin mmg best...

No comments:

There was an error in this gadget