"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 20, 2009

MARBLE CHEESE BROWNIES vs CHEESE CAKE


...Huhuhuhuuu... korang jgn gelak ekk bile tgk rupe brownies kite tu... agaknye kite ni kena sumpah dek brownies... utk pengetahuan korang, kite nih mmg tak pernah mkn brownies ape tah lagi m'brownies... sejak mai jepun nih & start b'fp & b'blog ler kite tau wujudnye brownies nih... kampung betui... So dek ramai kawan2 duk promote sana sini... t'liur ler nak rasa so buatlah jugak... nih kalu duk m'sia kompen kite tempah dulu, rasa then baru buat...

...Last year pon pernah ler try tp fail so kali nih tak tau lak jadik ke idop... Kalu kite tgk dr sudut kek mmg tak jadik... dari sudut brownies entah ler... dah ler tu terlebih garing plak cheesenye... sib baik ler anak teruna kite tu mkn je & hubby pon cakap ok je... cuma komennye kalu cheese tu didoublekan lagi best... tak pe ah next time leh cuba lagi... resepi tu kite amik kat blog akak hana yg asalnya dari fp akak rinnchan...TQ korang ekk...

Bahan Brownies
  • 250 g mentega
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3 biji telur gred B
  • 1 1/2 cawan tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
  • 1 camca teh esen vanilla

Bahan Cheese
  • 250 g cream cheese
  • 1 cawan gula halus - hana ltk setengah cwn jer!
  • 1 biji telur gred B
  • *hana tmbh jus lemon skit n freshcream.

Cara-cara
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Untuk brownies: Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. Untuk Cream Cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...

...yg kat bwh nih plak... dari akak naha... sedap + lembut... rupe pon cantik je...nih mmg kaloh sensei yg ngajo... pasnih dah tak yah order or beli kat kedai dah...leh bukak kedai sendiri...

No comments:

There was an error in this gadget