"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

June 15, 2009

IKAN MASAK KERABU


...Menu nih wat sat nih... utk dinner kiteorg... Nama nih pon my laling yg kasi masa tgh mkn... Cadang2 nak wat ikan dalam taman... cam kak nor trg & kak hana kanazawa tu... sekali resepi tak salin... pastu nak bukak komputer lak malas... kan ada yg melekat kat depan komputer tu naya... ade org yg tak leh dinner mlm nih kann... hehehe...

...So komen my laling tu wat ati den berbunga2... So dari mood kuren dek tukar komputer nih, dah jdk ok sikit... hehehe... saje ler nih nak suh puji ari2... ahaks...

...So korang layan ekk menu nih... Sukatan nih agak2 je...

Bahannya
  • 1 ekor ikan aji saiz besar ] guna ikan ape2 pon boleh
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit
  • sedikit serbuk bwg putih

Bahan dimayam halus
  • 1 btg bunga kantan]*
  • 1 btg serai]*
  • 6-7 helai daun limau purut]*
  • 2-3 tangkai daun kesum]*

Bahan lain
  • 1 inci halia ]dimayam halus
  • 3 ulas bwg putih ]dicincang halus
  • 1 labu bwg besar ] 1/2 didadu 1/2 dipotong bulat
  • 1 s/b sos tiram
  • 2 s/b cili kisar
  • 3 s/b sos tomato
  • 2 s/b kicap manis
  • 3 s/b sos ikan
  • 1 s/k sos lea perrins
  • 3 s/b minyak masak
  • 1 s/b minyak bijan
  • garam

Caranya
  1. Gaul ikan bersama garam serbuk bwg putih dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan minyak bijan, tumis halia, bwg putih dan bawang besar dadu hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar, goreng hingga naik minyak, masuk semua jenis sos, dan goreng rata.
  4. Masuk pula bahan dimayam halus. Masak sehingga semua layu. Sekiranya terlalu kering tambah sedikit air.
  5. Masuk bawang yg dipotong bulat dan perasa masam, masin dan manis nyer.
  6. Siap dan boleh disiram di atas ikan yg telah digoreng tadi.
  7. Jemput makan ya!! Leh pi dapur senduk nasi sendiri...

7 comments:

Nor said...

sedap gak nampak tu aisyah..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to nor
itu ler...sedap ngan selera tekak kiteorg nih...

blogresipi said...

Wah kat jepun semua bahan tu ada ek..jeles betul...mintak sikit daun kesum ngn bunga kantan bleh? hehe...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to blogresepi
hehehe...bunga kantan ade jual yg frozen...daun kesum tu seludup byk2 ari tu then frozen...hehehe..mai ahh...ade sikit lg tu...

jeff said...

>> ikan ni kalau masak apa pun mmg sedap...
>> kena pula ada terasa pedas...:D

aisyah,cikwan,pert said...

cahh..ader tag menantimu di blog ambo...sila buat yer..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jeff
hehehe...betui ler...

to cikwan
ayaaaaaaa...ade tag ya...nanti kite pi sekodeng...

There was an error in this gadget