June 9, 2009

KUNG PAO CHICKEN


...Tadi duk jenjalan kat blog Akak Hana terpandang resepi simple nih... Sekali tergoda terus... Dari takde mood nak masuk dapur terus pi berperang kejap... hehehe... resepi nih kite c & p dari blog akak hana yg asalnye dari dapur cikwan taipei... asalnye lagi dr buku masakan A Taste of China... Pepon mekasih kat korang ekk... Sedappppppp...

Perapkan bersama 15minit:
  • 2 sudubesar sos tiram
  • 1 sudukecil tepong jagung
  • sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
  • 1/4 cawan air pati ayam
  • 1 sudubesar kicap manis
  • 2 sudubesar sos cili bawang putih
  • 1 sudubesar gula - hana gune madu- aishah pon
  • 1 sudukecil garam
  • 1/2 sudukecil tepong jagung.

Bahan Tumis:
  • 1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
  • 8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
  • 2 biji bawang putih*
  • Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
  • 1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.

Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.

4 comments:

MamaFaMi said...

Perghh, kalau dapat semangkuk ni, ratah gitu je tak sedar dah habis licin! Hihi...

Ummu Aqil said...

to mamafami
Betui...betui...betui...hahahaha...

Anonymous said...

Aik,cepatnye sampai Jepun ayam ni.. menarik2..hehe

Ummu Aqil said...

to blogresepi
mane yg simple n sedap mmg cepat sampai tau...heheheh

Followers