"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

June 10, 2009

MABODOFU


...Chinese style lagi... Nih dah lama nak wat tapi tak jumpe2 pes yg boleh dimakan kat sini... Nak try mkn kat kedai tak kompiden bahannye tu ape... 

...So al-kisahnyer, ari tu ade le pi Kaldi Niigata, terjumpe ler pes tu... Sebenarnye kena guna 2 pes, tp yg jumpe 1 je yg bahannye tak meragukan 1 lagi plak ade arak... So utk pes satu lagi tu kiteorg amik je pes yg rupe dia ala2 pes yg tak leh mkn tadi... Rasanye nak wat sendiri pon boleh, guna tauchu pedas + beberape jenis bahan lgi... tp utk pestaim nih nak gak rasa yg asli tu lagu mane... Senang nak adjust bahan nanti, kalu2 nak wat sendiri...

...Resepi tu cam nih ler lebih kurang...

Bahannya
  • 50 gm daging / ayam cincang
  • 2 keping tauhu jepun ]dipotong kecil
  • *3-4 ulas bawang putih ]disagat
  • *1 1/2 inci halia ]disagat
  • *4 s/b pes tobanchan
  • *2 s/b pes tenmenchan
  • *2 s/b minyak bijan
  • 1 s/k pati ayam ]bancuh ngan sedikit air
  • 1 s/b tepung jagung /katakuriko ]bancuh ngan sedikit air
  • air
  • minyak masak
***pes2 nama2 pelik tu rasanye leh adjust guna tauchu pedas + halia + cuka + pes lada...next time nak cuba guna tauchu lah plak... kalau2 balik m'sia nak wat, nak guna pes tu jenuh nak m'cari nanti...

Caranya
  1. Campur semua bahan bertanda ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masuk ayam dan goreng hingga masak. 
  3. Kemudian masukkan bahan bertanda dan pati ayam. Goreng rata.
  4. Dalam periuk lain didihkan air. Bila mendidih masukkan tauhu, biar sehingga tauhu timbul dan toskan masuk dalam no 3. Gaul rata dan masukkan bancuhan tepung. Masak sehingga pekat.
  5. Siap utk dihidang. Makan camtu je pon sodap.

**Tujuan rebus tauhu supaya tauhu tak hancur dan teksturnye tu kenyal2...

Pes Tobanchan

Pes Tenmenchan

2 comments:

blogresipi said...

Wah sangat jepun pes2 nie..nama nye je ala2 belachan gitu..hehehe...menarik jugak mabodofu nie.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to blogresepi...
sedapppp...try ahh...pada pengemar taufu mmg suke...

There was an error in this gadget