June 1, 2009

MEE GORENG DAGING TANDOORI



...Menu utk bekpes... wat nih dek teringat kat mee goreng yg dimasak kat sebuah kedai pakistan kat Niigata... cuma diorg tak taruk bayam, tp taruk kobis pastu lak diorg guna ayam tandoori... kite plak sesaje ngetes guna daging... Ape2 pon hasilnye mmg sodappp... ahak...(naik lif tekan sendiri)... 

...So korang layan ler menu sempoi nih... sukatan tu agak2 ekk...

Bahannya
  • 2 pek mee kuning (2 org mkn)
  • 1 kpg daging tandoori (dipotong kecil)
  • 4 ulas bwg putih ]dicincang halus
  • 1/4 bwg besar ]dimayam halus
  • bayam
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/b cili kisar (ikut tekan memasing ya)
  • 1 s/b kicap pekat
  • minyak 
  • garam

Caranya
  1. Tumis bwg putih dan bwg besar hingga naik bau.
  2. Masuk cili, kicap dan sos tiram, goreng rata.
  3. Masukkan daging tandoori dan sedikit air. Biar mendidih.
  4. Masukkan mee, bayam dan goreng rata. Perasa garam. Siap.

4 comments:

Anonymous said...

Erk..daging tandoori tu macamane? masak macam tandoori dulu baru masak mee goreng ni ek?

Ummu Aqil said...

to blogresepi
yup...try ler sedap tau...

~Huang Yo Shi~ said...

Resipi ni tak pernah dengar. Nampak mcm sedap. Kreatif plak tu...tringin nak try...kene try belajar msk ayam tandoori ni..

Ummu Aqil said...

to Kelkatu Biru
Hehehe...ayam tandoori mmg kena ada...tak pon kalu beli kat kedai tu...rasa2 tak abis nak mkn wat je mee nih...sedappp...

Followers