June 12, 2009

PUDING LAICI DANGDUT


...Dah lama peram nak wat puding nih... semata2 ngan alasan takde buah laici... dah ade laici tu duk peram kat seminggu baru ler menjadik... dulu kite selalu buat td guna santan... kali nih try lain plak... Resepi tu seperti biasa dari chef tersohor kat maya nih... Akak Hanieliza... Ceduk dari umah Akak Hana Kanazawa yg telah diwarwar oleh Akak Ummi Kuantan... Mekasih utk korang semua ekk... t'utama empunya resepi nih...

Bahan-bahan
  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air - hana gune soya tanpa gula -kite pon guna soya
  • 2 cawan gula - hana kurangkan
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair 
Cara-cara
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. *hana berkuahkan air laici skali.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

No comments:

Followers