"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

June 12, 2009

KEK KIWI

...Semalam my laling ckp dah lama kite tak wat kek makan2 (kalu tanye tekak kite kompen  dah tak lalu ngan kek2 nih)... Ari tu wat kek carrot utk majlis duta tu, dia ckp cam best je... hehehehe wat utk org semua best... Then tanye ler my laling tu nak kek ape?... Katanye wat ahh kek kiwi... Kite ckp kat dia kek kiwi belum pernah try buat lg, kalu muffin tu pernah ler... So kire try n error ahh nih... Alhamdulillah sib baik ok... kalu idop sape nak makan... Kan kesian kat ciktong tu, mulut dia gak kena sumbat... 

...Dek Hari Bapa dah tak lama lagi...so nih kire kek awal ler tuk ari bapa... tak pe ekk laling ya... Kire langsai kek hari bapanye... hehehe... deko tu korang layan ahh ekk... konon2 nak ler wat cam kekawang lain tu...tapi haku wat mmg tak cun... Nih tuk adunan pertama... Kite taruk kiwi ngan badam...


...Pas siap yg kat atas tu... kite wat lak tuk Kak Siti... Ptg nih dia ada kenduri doa selamat kat umahnye so boleh ahh kasi rasa kek xperiment nih... Deko pon mmg cam comot je... gomen ne... Kek nih lak campuran kiwi ngan kismis... Rasanyer lagi lembut & gebu dari yg atas tu...


...Nih ler rupe sebelum di bedak2 dan di gincu... ahak...


Bahannya
  • 2 biji telur ]asing putih dan kuning
  • 80 gm butter ]dicairkan (darurat myk masak pon boleh)
  • 100 gm gula halus seperti castor sugar
  • 2 s/b honey acerola / masu biasa
  • 1 biji kiwi di potong dadu

Ayak bersama
  • 125 gm tepung kek (darurat tepung gandum pun jadi gak)
  • 1 s/k baking soda
  • 1/2 s/k garam
  • 30 gm kismis

Caranya
  1. Cairkan butter, ketepikan.
  2. Pukul kuning telur di dlm mangkuk dgn menggunakan pemukul telur.
  3. Kmdn tambahkan butter, gula dan honey. Gaul sehingga sebati. 
  4. Masuk kiwi dan kismis, gaul rata.
  5. Akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan2 kering menggunakan spatula kayu.
  6. Pukul telur putih sehingga stiff dan gaulkan ke dlm bancuhan kek.
  7. Bakar pada suhu 160 C selama 40 min (bergantung pd oven tersendiri)
  8. Bila masak...cucuk ngan lidi dulu kat tgh2 kalu masih lembik tambah lagi 10 minit.

Frosting Cheese
  • 120 gm butter
  • 250 gm cream cheese
  • 100 gm icing sugar
  • 1 s/b honey acerola
Caranya
  1. Pukul semua bahan sehingga ringan dan kembang. Pastu leh makeup kek atas tu...
Psss...Cikwan-->> kite dah wat xperiment kek gune madu kat bawah tu...madu tu wat jus pon sedappp...by kak naha.

4 comments:

zanaz said...

amboi testing wat kek kiwi lak...sedap tak??? mesti le sedap tu...nak2 plak ngan frosting cis...nyum nyum

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to zanaz
akak try ahh ngetest baru tau rase camne...hehehe...lagi2 lawan ngan cheese mmg syok...

MamaFaMi said...

Kek ni, kalau tak bubuh frosting cheese dia, okay tak? Mama ni, kalau bab cheese ni, ada malas sket.. Cheese mahal dik oi...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to MamaFami
sedap je..ala2 kek buah pon ade...

There was an error in this gadget