"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 24, 2009

BLUDA

Baru kuar dr oven

Salam Semua...

...Hari nih kite nak kongsi resepi yg diwarisi dari arwah nenek kepada mak kite seterusnye kite plak duk sibuk salin resepi + tgk mak buat je... Ngeh...ngeh... Sekali siap nih dapat lebih kurang 8 biji dalam loyang saiz 7"... mmg leh wat kenduri... Dulu2 zaman budak tgh membesar menu nih leh yg biasa jadik santapan kiteorg... Skrg dah makin kurang peminatnye... Kecuali maksaudara & geng2 seangkatan Mak...

...Tak silaplah dulu2 "bluda" nih diperkenalkan oleh saudara kiteorg yg keje kat dapur istana... Skrg beliau dah arwah... Sempat juga ahh beberapa menu diajarnye...

...Kali nih kiteorg buat utk diagih2kan kat mak2 saudara, nenek dan nenek sepupu (yg akan berangkat ke tanahsuci pada 25hb oct nih)... Diorg pernah lah requestnye... so alang2 dah bikin kasi teruslah kat semua... "Bluda" nih kalu masak ari nih paling2 lama leh simpan 3 hari lebih dari tu mmg tak sedap nak maman nyer... ngan istilah org ganu... "bluda" nih akan jadik ke'sal...

Bahan Ibu
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 pek yis mauripan
  • 2 s/b gula kasar
  • 4 cwn air

Bahan lain
  • 7-8 biji telur
  • 2 1/2 cwn gula kasar
  • 1kg tepung gandum
  • 2 s/b buttercup
  • 4 s/b planta
  • 3 s/b minyak sapi
  • 1/3 tin susu cair

Caranya
  1. Campur semua bhn ibu, gaul rata dan biar sehingga naik 1 kali ganda.
  2. Bila bhn ibu tadi dah naik, masukkan telur, gandum dan gula, kemudian gaul rata.
  3. Masukkan susu cair, butter, minyak sapi dan planta satu persatu dan gaul rata. Gaul kena angkat turun.
  4. Masukkan bluda td kedalam bekas pembakar yg telah digris minyak sapi. (kdgn dlm bekas pembakar adalah 1/4)
  5. Biar sehingga bluda tadi naik sekali ganda lg, kemudian bakar pd suhu 180 darjah bergantung pd oven masing2 shgg msk. (warna kekuningan) Sekitar 30minit.
  6. Bila masak, keluarkan dr bekas pembakar dan sapu sedikit minyak sapi.

Taruk buttercup...
Jemput Makan ya...
Kite mmg suke mkn ngan buttercup...
Sodappp...

14 comments:

cuppies4you said...

Salam sis,
fuhh gebu btol bluda neh, tp nak tau la...actually kn rasa bluda nih camne ek? sbb 1st time dgr...rasa apatah lg..mmg tak prnh langsung :)

Nina Suria said...

salam aishah,
kuih ni nampak interesting, mula ingat mcm kuih apom yg arwah mak kita buat, tapi bila baca resipinya, memang tidak serupa..

CikMin said...

pestime tgk bluda ni..sedap eh shah...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to cuppies4you
Salam kembali...
hehehe...camne ekk ala2 roti tu ade lah jugak... tapi lagi lemak n gebu2 ala kek...

to Nina Suria
salam akak...
itu ahh nak kate roti bile tanye kat mak dia kate bukan...nak kate kek pon tak jugak...so tu mmg bluda.hahahaha...

to cikmin
adik beradik jauh2 roti kot...heheheh...

kak ina kl said...

salam ..memang akak tak pernah tgk..tak pernah jumpa..tak pernah buat..macam se dap ajer..

kak ilahjy said...

terimakasih resepi yg benar2 ada kelainan ni.. nanti akak nak try laa..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to kak ina kl
salam kembali...:D selamat mencuba mmg ade kelainan...try ahh akak...hehehe leh wat kenduri tu...

to kak ilahjy
selamat mencuba...

MaDiHaA said...

salam aisyah...
tima kasih share resepi org2 lama ni.. dah lama akak cari resepi bluda nih.. kuih ni mmg femes dulu2.. tp org muda zaman skrg (especially kat Tganu) dah jrg2 jumpa.. hanya org2 lama yg tau bluda ni.. seingat akak.. biasanya org bakor dlm tin susu tu kan? hehehe..
kalu rajin nk buat gaklaa.. tp kena bagi 4 ler resepi ni.. byk sangat sukatan tu.. hehe...
huii.. dah terbayang sedapnya tu.. cicoh air teh pun sedakk gokk.. yum yumm..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to MaDiHaA
salam kembali...
seronoknye ada gak org tau resepi nih... mmg dulu2 org bakar dlm tin2 susu je...hehehehe...ingatkan family kiteorg jer yg bakar dlm tin...hehehehe...

RnZ Photo JB said...

Hai, salam kenal!

Nampak sedap & tak rumit . . .

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to RnZ Photo JB
salam ukhuwah...

try ahh...mudah je..

hannan6d said...

dapat resipi ni sejak skoloh2 lagi..resipinya plak susah nak kira
kalau buat sikit..dan akak memang tak penah cuba buat..makan pun tak penah..sedara y dok kat ladang, trg kasi..entah le..kot2asal dari istana gak.. kena cuba buat ni..

K.Nor said...

salam aisyah, apa kata bakar bluda ni dlm muffin tin. rasanya org dulu2 bakar dlm tin susu kan.. ermm lama tak makan bluda.. pekena dgn kopi O best nyer

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hannan6d
hehehe...resepi nih pon hasil byk nanti boleh ahh try adjust sendiri kalu nak wat sikit tu...

to k.nor
salam sembali akak... good idea...mesti comel jdknye nanti...lagi syok sekali ngap je...betui2 akak tin susu...dulu2 mmg mak kite saje simpan tin susu tu bukan je wat sukat beras tp wat bakar bluda tu...

There was an error in this gadget