"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 12, 2009

KEK MARBLE


Salam Semua...

...Hari nih kite wat xperiment... Kombinasi resepi African Marble Cake + Kek Butter yg mak bonda kite buat dulu2... Resepi hampir sama cuma bahan yg diguna ade lain sikit... Kite buat 1 1/2 adunan sebahagian tuk mkn2 dan sebahagian lagi tuk dibwk g kenduri sedara...

...Untuk pengetahuan korang, rasa kek nih ade kelainan skit sbb ade bau wangi esen rose tu... dulu mak kite buat kek butter mmg taruk esen rose... nak jadik citer esen rose tu, baru nih maksaudara kite"Cuda" ckp kena taruk esen rose baru sedap, kalu tak takkan org teringat2 kat kek marble mak kite tu... Mekasih ekk "Cuda", mak kite pon dah t'lupa dah coz lama noi dia tak buatnye sejak anak2 beso ni...

...Dannn... kek nih tak sampai 2 ari dah licin... dingap oleh org 3 kat umah nih... So minta maaf ahh ya... dah sold out... ngeh...ngehh... korang tgk resepi nih leh wat ya...

Bahannya
  • 250gm tepung naik sendiri
  • 160gm gula kastor
  • 300gm telur - timbang tanpa kulit (kat jepun telur kena pukul dlm air suam dl,bior agak2 suhu bilik baru campur ngan semua tu)
  • 1 camca besar ovellate
  • 1 camca teh baking powder
  • 3 camca besar susu pekat
  • 30gm susu cair
  • 20gm susu segar/lowfat/air
  • 175 g butter - dicairkan (jgn sampai jadik minyak)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 2 titik esen rose
  • coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Caranya
  1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
  2. Masukkan butter cair dan esen serta kacau adunan sebati.
  3. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double)
  4. Bakar. Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
  5. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.

6 comments:

Sheila said...

salam hai npk sdp tu... kalau bwt minum ptg..dah pulak kat M'sia ni ptg2 hujan perut lapar je hehe

Maisya said...

Cantik belangnya....still ada kat msia ke ni?

Jasmeen said...

gebu kekmu itu...
br malam td akk buat kek nih...utk kek 3 tier ...mmg puas ati...gebusss...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Sheila
salam kembali...betui...betuii..duk jepun time2 nih pon senang abis...suhu dah sejuk...

to Maisya
Mekasih...ade utk coming raya haji...

to Jasmeen
mmg puas ati akak...sdp pon sodappppp...nih nak pi buat utk adik bwk bekal...

Abah Along said...

bebelang keknya.....abah tengok aje le....nak buat tak tau...hahahaha

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Abah Along
hehehe... kalu duk sebelah umah insyaAllah sampai tu abah...duk jauh nih ape kan daya...

There was an error in this gadget