"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 26, 2010

UDANG GALAH MASAK LEMAK


Salam Buat Semua...

...Mintak Ampun Mintak Maaf Noi... Lama betui kite tak bersiaran... Al-maklum dah duk tempat sendiri nih byk ler nak kena beri tumpuan... Lagi2 lak bila dah baru pindah [*tp sebenarnya dah sebulan dah pon]

...Udang nih kite borong masa pi teman hubby g seminar last week... Menu nih pon dah 3 hari lepas, cuma tak sempat nak post sini... Sebenar nyer mmg dah mati idea nak masak ape masa tu...so main taram je wat masak lemak...tgk cikmat wat gulai lemak rebung...so nerai ler juga...cdg nak taruk daun kesum dah darurat...ku tibai je daun limau... rasa tu ok juga...

...So layan ler menu yg diubahsuai nih... Mekasih ekk cikmat...kite cilop resepi nih...

Bahan- Bahannya
  • 800 g udang galah
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 cwn santan pekat
  • Garam dan sedikit gula
  • Daun kesum /daun limau
Bahan Kisar
  • 8 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 3/4 inci kunyit hidup
  • 4 biji cili merah
  • 1/2 inci belacan
Cara membuatnya
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan.
  2. Dalam periuk, satukan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang kecut sedikit. Tambah santan dan biar hingga mendidih. Masuk daun kesum.
  3. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. Rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.

No comments:

There was an error in this gadget