April 26, 2010

UDANG GALAH MASAK LEMAK


Salam Buat Semua...

...So layan ler menu yg diubahsuai nih... Mekasih ekk cikmat...kite cilop resepi nih...

Bahan- Bahannya
  • 800 g udang galah
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 cwn santan pekat
  • Garam dan sedikit gula
  • Daun kesum /daun limau
Bahan Kisar
  • 8 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 3/4 inci kunyit hidup
  • 4 biji cili merah
  • 1/2 inci belacan
Cara membuatnya
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan.
  2. Dalam periuk, satukan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang kecut sedikit. Tambah santan dan biar hingga mendidih. Masuk daun kesum.
  3. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. Rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.

No comments:

Followers