"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 24, 2010

AYAM MASAK ASAM KICAP


Salam Hari Isnin...

...Lama noi tak bersiaran... Nak kata tak masak, masak...tp menu tu cam ulang tayang je...so malas ler nak upload dlm nih... Kali nih menu versi taram gak... sesedap rasa... yg sebenar mmg takde idea... dek dgn bahan2nye tu byk gune kicap ngan air asam jawa so kasi je ler nama tu...

...Sukatan utk eesepi ni mmg main agak2 je... tp cam nih ler lebih kurang yg kite buat...just utk hidangan tengah hari utk kami bertiga...

Bahannya
  • 5-6 ketul ayam (gaul garam+serbuk kunyit+serbuk bwg putih)
  • 1 biji bwg besar yg warna kuning ] dimayam
  • 3 ulas bwg putih ] diketuk
  • 2 s/b lada kisar
  • 2 s/b bwg kisar
  • 1 s/b halia kisar
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • 2-3 s/b kicap manis
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/b kicap masin

Caranya
  1. Goreng ayam setengah masak, ketepikan.
  2. Tumis bwg besar bersama bwg putih sehingga naik bau. Masuk sos tiram dan cili kisar, goreng rata.
  3. Masuk kicap dan diikuti air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan goreng hingga kuah pekat. Perasa garam. [hati2 ya ayam tu dah masin]
  5. Siap. Simple kan.

No comments:

There was an error in this gadget