"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 13, 2010

SIAKAP STIM LEMON


Salam Khamis Buat Semua...

...Hari nih mood rajin skit... lepas masak terus je upload... Biasa kalu beli ikan siakap nih, antara menu yg biasa kite masak adalah kicap pedas or 3 rasa... Kali nih cuba buat stim lemon plak, sbb sblm nih ade kawan belanja kat satu kedai kat ktn nih... Siakap Stim Lemon... sedapppppp... + berapi gituuuuu... ahahaha...tp tak lah sampai kena panggil bomba...

...Mula tu duk ingat2 gak ler ape agak2nya bahan diorg taruk dlm menu tu... sekali mr.hubby kite pi cari resepi dlm tennet... nih kes duk peram lama sgt ler... ngeh...ngeh...tpkan entah dr blog sape tah dia cilop nih... Ape2 pon mekasih ya, buat empunya resepi nih... sedappp... cuma pohon ampun ekkk... seperti biasa ade bab2 menderhaka kat resepi asal nih... coz mengikut selera pedas tekak kiteorg....

...Ape2 pon jgn citer panjang jom kite tgk resepinye...

Bahannya
  • 1 ekor ikan siakap
  • 2 s/b tepung jagung
  • 1 s/b mentega
  • 1 biji lemon (dihiris)
  • 1 btg lobak merah (dipotong)
  • 5 btg pucuk jagung muda (dipotong)
  • 20gm cendawan (dipotong dua)
  • 1 biji tomato (dibelah 4) *kite belah 6
  • 2 sm halia (dihiris halus)
  • 2 biji bawang putih (dihiris halus)
  • 1/4 cawan air masak
  • 9 tangkai cili padi (dipotong kecil2@ ketuk) *kite belah je kes nak kurang pedas,karang dak aqil bising....
  • 1 sudu kecil garam

Caranya
  1. Bersihkan ikan siakap & toskan. Lumurkan garam, mentega ke badan ikan & lumur tepung jagung.
  2. Gorengkan sekejap halia & bawang putih di dalam kuali berasingan.
  3. Letakkan ikan ke dalam kuali stim, letakkan kepingan lemon ke atas ikan. Masukkan kesemua jenis sayuran termasuk cili api di dalamnya.
  4. Bancuh tepung bersama air & tuangkan di dalam kuali.Masukkan halia & bawang yang telah digoreng td.
  5. Tutup kuali stim seketika. 5 minit kemudian, perahkan jus lemon ke atas siakap td & tutup sehingga ikan masak. Hidangkan & sedia untuk di makan.

4 comments:

Linda_Shamsul said...

Salam Aishah..lama tak jenguk sini...insyaallah ada kalau ada sea bass/ sea bream leh try..... :)

sue said...

lemon...something new ni..kalaulah sy dapat rasa kan best...
http://livingwithtupperware.blogspot.com

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Linda_Shamsul
Salam kembali...try jgn tak try...

to sue
try ahh simple je wat tu...

@xiM said...

Petang ni nak try buat siakap Stim lemon..Thanks for da Recipe!

There was an error in this gadget