March 28, 2011

Acar Timun Masak




ACAR TIMUN MASAK
Sumber : My Mom

Bahannya (Bhn nih main agak2 ya)
  • 1 brg timun (potong ikut citarasa)
  • 1 biji lada
  • lobak merah (potong ikut suka)
  • 1 inci halia (potong nipis)
  • 1 biji bwg besar (potong 8)
  • 1 s/b lada kisar (ikut pedas)
  • 2-3 sudu bwg kisar
  • 3 biji bwg putih (diketuk/ ptg 2)
  • cuka secukupkan (agak2 biar tenggelam timun)
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya

Caranya
  1. Tumis lada hingga garing, masukkan bawang kisar dan goreng hingga garing.
  2. Masuk gula, garam dan cuka. Biar mendidih.
  3. Masuk lobak merah, bawang dan halia, masak seketika.
  4. Kemudian masukkan timun. Balik2 rata. Padam api tudung dan biar seketika sblm dihidang.

5 comments:

IDAZS said...

sedapnya. fevret saya juga nie. dulu mak selalu buat. tapi sekarang dah lama dah tak makan.
nyum-nyum

Mcburn's Kitchen said...

Salam,
Heading blog Ha.. ha.. No Aji, tu tak de MSG lah Ke?
Kalau betul saya boleh follow, saya ada dapur kampong, kalau senang singgah2 le. Masakan "no frill" jauh dari semua MSG: AJM,Vedan dan lain perasa tiruan, saya organic je.

Sofea said...

Asslamualaikum..salam kenal,nice blog & i follow...:)

Unknown said...

Assalamualaikum Aishah..

Nampak menyelerakan acar timun tu...kalau makan dg nasi minyak ni mmg sedap!

Ummu Aqil said...

to Idazs
tu ler...nih pon resepi mak kite...

to Mcburn's Kitchens
kalu baca kut melayu cangitu ler...tp kalu kut jepun lain maksudnye ya...

to Sofea
Waalaikumusalam salam ukhuwah dari saya...n tq ya follow blog kite...

to LinRosly
Waalaikumusalam akak
Iye ler kot...ade juga yg mkn ngan nasi dagang...

Followers