"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 11, 2011

Okonomiyaki

Huhuhuuu...

Lama noi tak bikin Okonomiyaki nih...
Sejak balik jepun, nih ler baru nak panas enjin buat plak...

Selain takoyaki...
Okonomiyaki nih pon leh katakan bahan hampir sama...
Kecuali cara buat...n bahan tambahan...
Cam takoyaki kena ada tako baru jadik...
Okonomiyaki plak kalu takdak kobis tak jadik ahh...
n...
yg pasti bahan2 nyer tu pon satu hal...
terutama sos n ikan parut susah skit nak dpt kat mesia...
nih pon hubby bw balik masa dia pi viva bebaru nih...
Tp buat sesape yg dah biasa buat takoyaki tu...
leh try okonomiyaki nih...
masalah tepung tu takdak hal ya...
sbb ms duk jepun dl kite dpt resepi kat blkg plastik tepung tu...
so kite share ya...
kalu korang nak tgk ditil step by step...
leh intai SINI...
haku tak sempat nak amik gambo step by step...
dak aqil dah nak mkn...
wat pon tak sampai 30 minit...

taruk sos takoyaki/okonomiyaki

tabur ikan tongkol parut

dah potong
Jemput makan...

Sblm nih kat jepun dah taruk resepi...
tapi tuk memudahkan korang...
ku CnP kat sini balik...

OKONOMIYAKI

Bahannya
  • 100gm tepung gandum ]kat sini tepung yg siap tu ada,tp ade serbuk penaik yg tidak dipasti sumbernye
  • 1/2 s/k serbuk penaik
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • 1 s/k pati ikan katsuo/pati bilis
  • 250gm kubis ]disagat halus ]jgn kurang nanti rasa dia tak best
  • sedikit sakura ebi/udang baring

Bahan topping
  • sos okonomiyaki
  • mayonis
  • nori hancur
  • parutan ikan katsuo/ikan aya

Caranya
  1. Gaul semua bahan sehingga sebati.
  2. Sapu sedikit minyak pada kuali, buat cam lempeng.
  3. Terbalikkan serta goreng sampai masak.
  4. Siap utk ditopping (caranye ikut kat SINI ya)

3 comments:

Chik Mimi said...

itu la Aishah nak beli kat sini tpg utk tako pun tak berani sbb tak gheti nak baca tulisan kanji tu heheh

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

to Chik Mimi
itu ler... ari tu hubby pernah tgk yg kat KLCC tp diorg dah tutup kandungan...yg diorg terjemah tu blm tentu ditil...

Mamasya said...

Dtg dapur Aishah...jamu mata dgn nasi ayam dan makanan jepun ......
re;tk wish besday anak2 .

There was an error in this gadget