"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 28, 2011

Acar Timun Masak


Menu nih request my hubby...
Katenye arwah maknya selalu buatkan...

So caling2 ler my mom...
Seperti biasa ler kan resepi main agak2...
Ikut citarasa anak tekak memasing...
Almaklum ler my mom mane main sukat2 nih...

Jom kite tgk resepi sempoi nih...
haku tak tau ler sgt...
coz haku nih bukan ler peminat menu nih...
tp hubby ckp dah jdk dah...
ok ler utk 1st buat kan...
ahaks...

ACAR TIMUN MASAK
Sumber : My Mom

Bahannya (Bhn nih main agak2 ya)
  • 1 brg timun (potong ikut citarasa)
  • 1 biji lada
  • lobak merah (potong ikut suka)
  • 1 inci halia (potong nipis)
  • 1 biji bwg besar (potong 8)
  • 1 s/b lada kisar (ikut pedas)
  • 2-3 sudu bwg kisar
  • 3 biji bwg putih (diketuk/ ptg 2)
  • cuka secukupkan (agak2 biar tenggelam timun)
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya

Caranya
  1. Tumis lada hingga garing, masukkan bawang kisar dan goreng hingga garing.
  2. Masuk gula, garam dan cuka. Biar mendidih.
  3. Masuk lobak merah, bawang dan halia, masak seketika.
  4. Kemudian masukkan timun. Balik2 rata. Padam api tudung dan biar seketika sblm dihidang.

Moist Chocolate Cake Cikgu Ummi

Moist Chocolate Cake saiz 7"
Deko Coklat Ganache


Salam Kembali...

Kek nih tempahan anak saudara Cikgu Yan iaitu Cikgu Ummi...
Deko simple je...
Hope memenuhi citarasa cikgu...
Mekasih ya...

Tapi Ganache den masih lagi tak berkilau cam akak linda...
huhuhuuu...
Bile nak g nuntut nih...??

Kek Blueberry Kak Na

Kek Sponge Vanilla Blueberry
Deko Fresh Cream & Blueberry
Filling Blueberry


Salam Kembali...

Order dari Akak Na...
Jiran sebelah umah...
tuk makan2 kat sekolah katenye...
sesambil nak test kek nih...
Hope menempati citarasa akak lah ya...
Tqvm...

Blueberry Cistat


Projek cistat...
Dek mak kite nak mai so siapkan cistat nih wat diorg tapau blk trg...

Pastry tu den gune resepi Alex Goh...
Filling plak wat sesuka hati...
Adjust dari beberapa resepi...


BLUEBERRY CHEESE TART
Sumber : Alex Goh
C&P : FP Akak Meen Shah Alam

Sweet Pastry

Bahan A
  • 200 g mentega
  • 100 g gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B
  • 1 biji telur
Bahan C
  • 420 g tepung
  • 1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
  1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
  2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar

Filling Cheese
Sumber : Try n error by Ummi Aqil

Bahannya
  • 250g cream cheese
  • 55g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 2 s/b freshcream
  • 1s/k tepung jagung
Caranya
  1. Pukul cream cheese, gula, telur sehingga rata.
  2. Masuk fresh cream dan tepung jagung, pukul rata.
  3. Masukkan dalam piping bag.
  4. Paipkan dlm kulit pastry yg sudah masak dan taruk sedikit blueberry filling.
  5. Bakar semula selama 10 minit.

March 25, 2011

Macarons dah jadi Tempuronss

Salam Semua...

Lama noi rasa tak bersiaran...
Bukan takde ape yg nak tulisnyer...
entah sibuk tang ape pon tak tau ler...
lagi2 ler tennet selalu noi ler buat hal...
adehhh....

Ok kite tukar citer ekkk...
sementara mood haku masih ok lagi ni...
N3 nih projek hujung minggu...
Tergoda ngan memember kite yg duk tayang macarons memasing tu...
So dah cukup bahan n kebetulan plak putih telur belambak ni...
Ape lagi...
Ngetes ahhh...

Mula2 kuar dari oven haku nak gelak pon ada...
Mane idop nyer rope macarons kite dah bertukar jadik tempuronnnn..
ngan retak seribu...ngeh...ngeh...
tu ler main buat je dop abis study abis lg...

1st bakar jadik tempurons...

kali ke2 okler...tp tetap retak seribu...
nih kutaruk filling blueberry

any idea kenkawan...
ke oven haku terlebih panas...
rasa dah kurangkan panas pon cenggitu jugak ler...
ape ler silap daku...
Tp yg pasti dak aqil siap agihkan kat mualimah(cikgu kelas) dia dah...
ku suh kasi kat kengkawan dia pi bagi 1 bekas terus kat mualimahnyer...
dah ler rupe tak cun...
huhuhuhuuu...

March 18, 2011

Kelas Pastry Basket 14hb Mac 2011

KELAS PASTRY BASKET with CHEF NORBAINI


Alhamdulillah...Seronok betui join kelas nih...
Semua yg ada pada bakul tu semua dari pastry tau...
Takde yg ready made...
InsyaAllah nanti nak try buat tuk majlis adik plak...

Setinggi terima kasih Aishah rakamkan utk akak Norbaini Sekeluarga...
Atas layanan mesra kalian...
Banyak tips & ilmu yg dikongsi...
Terima Kasih Sekali lagi...

Pastry nih sesuai tuk hantaran dan hamper...
Tart buah-buahan boleh dijadikan juadah di hari raya...
Sesapa yg berminat bolehlah join kelas akak nih...
mmg berbaloi...

Tempahan Yati

Butter Cup Cake 14psc
Filing Oren, Blueberry, Strawberry dan Coklat Chip
Deko Buttercream


Salam kembali...

Cup cake cantum nih request dari Yati...
Kawan 1 taman...
Untuk besday girl nyer yg dah masuk 1thn...
Happy Besday ya cayang...
Moga membesar menjadi anak yg comel dan sentiasa didalam kerahmatan Illahi...
Cupcake nih just tuk makan2 family je...
Hope yati suke...
Tqvm ya...ape2 pon komen anda dialu2kan...

Muffin Coklat


Muffin nih plak wat atas permintaan anakda...
dah acuan muffin takrak...
den tibai je acuan cupcake...
Rasa muffin nih mmg best...tq empunya resepi ya...
dak aqil dah tibai lebih dari 4 biji...
kebiasaannye paling banyak pon 1 biji...
esoknye siap tanye lagi tu...


MUFFIN COKLAT
Sumber : Lynn Hamid
Bahan-Bahan

* ½ cawan mentega
* ½ cawan minyak jagung
* 1 ¼ cawan gula perang
* 3 biji telur
* 2 ½ cwn tepung gandum
* 1 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh soda bikarbonat
* 3 sudu makan serbuk koko
* 200 ml susu segar ( vanilla atau coklat)
* Sedikit coklat chip untuk hiasan.

Cara-cara:

1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180’C selama 15 minit.
2. Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
4. Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur ke dalam adunan tadi.
5. Kemudian campurkan susu segar berselang-seli dengan tepung sehingga sebati.
6. Paipkan adunan ¾ ke dlm cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya.
7. Siap untuk di bakar. Bakar selama 20 minit.

Tips:

1. Oven perlu dipanaskan terlebih dahulu supaya adunan kita boleh naik dengan sempurna.
2. Pukul adunan dengan menggunakan pemukul telur biasa (pemutar belon). Tak perlu guna mixer kerana adunan muffin berbeza dengan kek.
3. Jangan guna minyak masak yang berkacang kerana ia member kesan pada rasa muffin anda. Minyak jagung adalah yang terbaik.
4. Untuk mendapatkan rasa coklat sebenar, guna susu segar perisa coklat (Dutch Lady).
5. Untuk mendapat muffin yang sedap, gantikan tepung gandum dengan Tepung Ros (ayak terlebih dahulu) yang boleh didapati dikedai2 bakeri. Harga tepung ros ini mahal sedikit tetapi untuk hidangan sendiri sangat berbaloi.
6. Muffin yang dibakar hendaklah dipusing kedudukan setiap 10 minit supaya adunan masak dengan sempurna.
7. Anda boleh mengguna kan cup kertas saiz 3 atau 8. Jumlah muffin yang akan diperolehi sekitar 35-38 biji (saiz 3) atau 17-20 biji (saiz 8).

Tiramisu Cake


Tiramisu ni my laling yg request...
Dah biskut tiramisu tu tarak so kite try guna resepi akak meen...
next time leh try gune biskut plak...


TIRAMISU CAKE
Sumber : Akak Jasmeen resepi asal kena tanye kak meen...ngeh3

Bahannya
  • Mula² sekali sediakan kek span vanilla size 9". Potong dua kek span tersebut.
  • 2 biji kuning telur
  • 50 gm gula
  • 250 gm cheese cream philadelphia
  • 1 1/4 sudu besar serbuk gelatin halal } campurkan, dan masak atas api
  • 40 ml air } kecil hingga gelatin hancur
  • 200 gm whipped cream

Bahan sirap kopi - campur dan sejukkan:
  • 150 ml air
  • 80 gm gula
  • 4 sudu besar serbuk kopi segera atau 1 1/2 sudu besar nescafe

Caranya
  1. Putar kuning telur dgn gula sehingga lembut. Campurkan cheese cream dan adun sebati. Masukkan gelatin tadi ke dalam adunan dan adun hingga rata. Campurkan whipped cream dan pukul sebati.
  2. Masukkan sebahagian kek span ke dasar loyang dan renjiskan separuh sirap kopi ke atas kek dan tuangkan setengah adunan cheese keatas kek. Tutup adunan cheese tadi dengan sebahagian lagi kek span, renjiskan sirap kopi ke atas kek dan habiskan sirap kopi tersebut. Tuangkan baki adunan cheese ke atas kek dan ratakan. Simpan dlm peti sejuk hingga keras.
  3. Apabila kek sudah keras bolehlah disapukan apricot glaze ke permukaan tiramisu. Atau pun kalau suka boleh di tabur serbuk koko/milo di atas permukaan kek.

Nih potongannye...
Den pepandai wat 3 lapis...dah keknye tebal noi...
Pastu lak kek tu den guna kek span marble coklat...
Jemput makan ya...
My laling suke noi...

Strawberry Cistat


Salam Pagi Jumaat...

Rasa lama noi den tak bersiaran...
dah berhabuk2 dah umah den nih...

Ok2...kite tgk n3 ape ler yg duk den tangguh2 nak msk sini tak masuk2 nih...

nih xperiment kali ke2 wat cistat...
harinye versi L nih saiz m...
den guna filling cheese tu resepi chef anuar...
so far sedap tp agak lembik skit...
nih kena buat lagi ler utk dpt yg umpphhhnyer...


CHEESE TART
Sumber
: Chef Anuar
Bahan utk Pastri
  • 160g butter
  • 80g gula castor
  • 1 st vanilla esen
  • sedikit garam
  • 1 biji telur
  • 250gm tepung gandum
Bahan Isian Cheese
  • 250gm cream cheese (Philadelphia)
  • 3/4 cwn gula icing
  • 1 biji telur
  • 1/2 cwn whipping cream
  • 1 camca teh esen vanila
  • Blueberry filling secukupnya
  • *Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Cara-cara

  1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
  2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
  4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
  5. Tekan doh pada acuan tart.
  6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
  7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
  8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
  9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
  10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
  11. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

There was an error in this gadget