"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 20, 2008

AYAM MASAK SERAI



Sumber : FP Mamasya, asal FP Maklang

Bahannya
1 ekor ayam ]dipotong kecil2 (sebesar 2 inci x 2 inci) dan dibersihkan
6 btg serai ]dititik sehingga pecah bwhnya (sekiranya tidak pecah bwhnya,rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 kpg asam gelugor
garam dan kunyit

Bahan utk dikisar
6 biji bwg merah
1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
20 tangkai cili kering ]dibuang biji dan direbus

Caranya
1.Ayam dilumur dgn garam dan kunyit serta digoreng separuh masak.
2.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
3.Tumiskan bahan2 yg telah dimesin sehingga agak garing
4.Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
5.Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak,ini menunjukkan bhw ayam serai masih belum siap utk dimkn.
6.Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dgn nasi putih panas2 atau nasi impit. Hidangan ini juga sesuai utk makan di Hari Raya.


No comments:

There was an error in this gadget