Sumber : Suria Resepi.net
Bahannya
4 biji telur ]asing putih dan kuning
1 1/2 cwn myk jagung/myk sayuran (darurat myk masak pon boleh)
150 gm gula halus seperti castor sugar
150 gm brown sugar
1 1/2 cwn carrot yg tlh disagat halus
Ayak bersama
250 gm tepung kek (darurat tepung gandum pun jadi gak)
1 s/k mixed spice (rempah kek)
1 1/2 s/k baking soda
1 s/k garam
100 gm chop walnut (wajib ada baru sedap)
Caranya
1.Pukul kuning telur di dlm mangkuk dgn menggunakan pemukul telur.
2.Kmdn tambahkan myk,gula dan carrot. Gaul sehingga sebati.
3.Kmdn masukkan walnut dan akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan2 kering menggunakan spatula kayu.
4.Pukul telur putih sehingga stiff dan gaulkan ke dlm bancuhan kek.
5.Bakar pada suhu 180 C selama 45 min (bergantung pd oven tersendiri)
Tips : Bila dah masak,cucuk dgn lidi betui2,kadang2 bila cucuk tak melekat tp ada nampak berminyak pd lidi means belum masak betui,kena betul licin lidi tu baru masak.
Frosting
120 gm butter
250 gm cream cheese
120 gm icing sugar
1.Pukul semua bahan sehingga ringan dan kembang.
2 comments:
~huhuhu~ akak nyer feveret nihh :p
to akak ilazz
ramai yg suke kek nih...:D
Post a Comment