Sumber : FP Hanieliza
Bahannya
500 gm daging lembu ]dipotong nipis,kecil,basuh dan toskan
2 s/b kerisik
2 cwn santan pekat
2 s/b gula merah/perang
2 kpg asam keping
minyak
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bwg merah
1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan Tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Caranya
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2.Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3.Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4.Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. Kacau sekali sekala.
5.Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
6.Bila dah pekat, boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment