October 21, 2008

IKAN AJI MASAK LEMAK REBUNG




...dah lama kite tak makan rebung, dah tak ingat dah rasa & baunya...
...dulu2 ade ler kena pantang coz rebung tu sejuk...
...so sekarang nih baru nak start belajo makan balik...
...kate org2 yg pernah makan rebung jepun ni, rasenye manis...
...Alhamdulillah sedap aje rasenye walaupun masak main campak2 je...
Bahannya
1 ekor ikan aji ] dipotong 4 dan beratnya dlm 1 kg kot
3 ulas bwg merah ]*
1 ulas bwg putih ]*
2 cm kunyit hidup ]*kisar
1 hiris lengkuas ]*
1 hiris halia ]*
4 biji cili padi ]*
1 tin santan pekat
2 btg serai ] dititik
2 kpg asam kpg
300 gm rebung ] dipotong nipis
garam

Caranya
1.Campur semua dlm periuk...kacau sehingga mendidih.
2.Rase garamnya,siap.

No comments:

Followers