"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

IKAN AJI MASAK LEMAK REBUNG




...dah lama kite tak makan rebung, dah tak ingat dah rasa & baunya...
...dulu2 ade ler kena pantang coz rebung tu sejuk...
...so sekarang nih baru nak start belajo makan balik...
...kate org2 yg pernah makan rebung jepun ni, rasenye manis...
...Alhamdulillah sedap aje rasenye walaupun masak main campak2 je...

Bahannya
1 ekor ikan aji ] dipotong 4 dan beratnya dlm 1 kg kot
3 ulas bwg merah ]*
1 ulas bwg putih ]*
2 cm kunyit hidup ]*kisar
1 hiris lengkuas ]*
1 hiris halia ]*
4 biji cili padi ]*
1 tin santan pekat
2 btg serai ] dititik
2 kpg asam kpg
300 gm rebung ] dipotong nipis
garam

Caranya
1.Campur semua dlm periuk...kacau sehingga mendidih.
2.Rase garamnya,siap.

No comments:

There was an error in this gadget