"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

KEK ANG



Menu nih dah lama tak mkn, zaman kecik2 dulu mak kite selalu buat kan... Maybe dah hampir 15 tahun tak makan kot... So nih kite buat utk 2 org je coz takut tak jadik n takde sambutan dek hubby kite tak pernah makan dan tak pernah tau wujud masakkan nih, walaupun kami satu negeri... Maybe daerah lain, lain masakkannya...

Sumber : Bonda

Bahan Kuahnya
1/2 tin santan pekat
1 ekor ikan kembung ]panggang, ambil isi dan tumbuk.
1 - 1 1/2 s/b halba
2 ulas bwg merah ]*
1 inci halia }*mayam halus
sedikit belacan/kiub bilis

Caranya
Masuk semua bahan dalam kuali/periuk. Guna api sederhana. Kacau sehingga mendidih. Tutup api. Ketepikan.

Bahan Kek Ang
150 gm gandum
air utk menguli
sdkt garam

Caranya
1.Panaskan air utk rebus kek ang nanti.
2.Uli gandum sehingga menjadi doh. Canai nipis2 dan potong bentuk 4 segi.
3.Masuk dalam air yg mendidih, bila timbul angkat dan toskan.

Cara hidang
1.Campurkan kek ang dalam kuahnya dan panaskan seketika, gaul sebati.
2.Bila dah hampir mendidih, padam api. Siap.

No comments:

There was an error in this gadget