October 21, 2008

LAKSA PENANG

...Tengok daun kesum dah boleh dituai so ape lagi...
...Projek laksa ler kite...hehehe...
...Laksa nih peberet kite dari kecik sampai sekarang...
...Tak mkn nasi pon tak pe dlm 1 hari...
...pagi sampai ke malam leh makan ini je...

Bahannya
2 ekor ikan saba ( adik beradik ikan kembung,tp beso,saiz ikan aya)
10 kpg asam keping
1 biji bwg besar ]kisar ada bwg merah lg bagus
2 sudu lada kisar
daun kesum ] kite guna separuh frozen separuh fresh
1 kuntum bunga kantan ] kite gune yg frozen,leh taruk lebih...ni kes jimat
belacan/kiub bilis ]
garam secukupnya
air

Caranya
1.Rebus ikan saba dengan asam keping + garam.
2.Siap rebus,toskan. air rebusan jgn dibuang.
3.Ikan yg ditoskan itu diambil isinya dan kisar dengan sedikit air...sesetengah org suka relai ngan tangan je.
4.Ambil segala mak nenek tulang kisar asing,tapis dan amik air nya. ]yg nih kite tak buat coz tulang ikan saba tu beso bebenor,mau K.O pengisarku itu..
5.Campur isi ikan yg sudah dikisar & air tulang tadi ke dalam air rebusan.
6.Masuk semua bhn lain + tambah asam keping sekira perlu. Masak sehingga mendidih.
7.Rasa asam dan masinnya. Siap.

Ulaman
timun ]ni je yg ada dlm esbox
salad/kobis
bawang merah
cili padi ]ada tp tak taruk,tak sempat dah ngap...

Telur rebus ] dipotong 4

Laksa kering rebus dulu (kalu kat trg kiteorg tak mkn laksa kering,laksa fresh belambak kat pasor.) 

No comments:

Followers