Bahannya
250 gm Tepung Takoyaki
750 ml Air
2 biji Telur
Octopus [amik janggut/kaki potong kecik2,rebus & toskan]blh diganti dgn udang
Daun bawang
Bertis beras
Sedikit Minyak [utk sapu pada pencetak takoyaki]
Nouri serbuk [rumpai laut yg balut sushi]
Halia jeruk
Ikan tongkol parut yg kering
Mayonis
Sos takoyaki
Caranya
1.Bancuh tepung dan air hingga rata [nak mudah blend je cepat sebati]
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.
3.Tapiskan adunan supaya tiada ketulan tepung.
4.Siap adunan,sediakan bahan isi takoyaki [sotong/udang,daun bawang,nouri,bertis beras dan sewaktunya]
5.Setelah itu panaskan dapur takoyaki dan sapu minyak.
6.Apabila dapurnya panas,masuk adunan dlm setiap acuannya dan masukkan sotong dan bahan isian takoyaki.
7.Setelah bhgn tepi tepung kelihatan agak masak,guna lidi/chopstik utk terbalikkan.
8.Biar seketika lagi.
9.Angkat dan hidang bersama mayonis,sos akoyaki dan ikan tongkol parut.
10.Siap utk dimakan.
**Gantian Tepung Takoyaki
250 gm Tepung
1/2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil garam
pati rebusan ikan/pati ikan bilis
3 comments:
tumpang tanya boleh..kat mana beli acunyer ni...terima kasih
to HazlizaNoor
kite beli kat jepun...kat sini tak jumpe lagi...tp boleh order ngan kawan2 yg duk thailand...
ros baru beli. tapi tak terbuat lagi... tgh cari resepi ar nih. nak kuali cuba cari kat
http://qasehmu-abadi.blogspot.com/
Post a Comment