"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 11, 2009

AGAR-AGAR KARAMEL


karamelnyer tu kuren menjadi


...Nih kes tergoda ngan agar-agar seksi cik mat ler nih muahahaha...tp kite tambah kiwi...masa potong kiwi terasa masam sesangat, so kite taruk dlm agar-agar nih...sedappppp...tambah lak ngan rasa agar2nya yg lemak2 manis tu...

...Resepi nih asal dari blog Shafidah_Shamen, tapi kite jumpe kat blog Cik Mat so kite c&p je ya cik mat...mekasih buat anda berdua, kongsikan resepi yg sodapppppp nih...


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 8 g serbuk jelly (boleh beli kat pasaraya)-kat jepun tak leh beli sebarang
  • 600 ml air
  • 300 ml susu cair
  • 120 g gula halus
  • 1 camca besar tepung kastard
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*-kite tak sukat...tu yg sukatannya kurang :D
  • 3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
  2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
  3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

karamelnyer tu bhgn tgh je...muahahahha...nih yg edisi last,so mmg ciput je caramelnye tu...


5 comments:

hana said...

woww! i lap u, u lap me lagik! karamel tuh skit sgt kot sha.. ciput jerk kat tengah2! hehehe..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hana...
mmg ciput pon yg tu edisi last...tp yg tu yg dibukak dulu...yg lain esok2 ler...

Jasmeen said...

cik mat nih marketing baguih betui la...cepat jer ada yg ngikut...hehehe

ZaiY said...

pergghh..hari2 der je pojek dapo ni. sedap nmpak ada kiwi tu, l like!!ni mkn time panas ke? ye la suhu sejuk skang ni kan mesti kena makan panas2..ngehngeh

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Jasmeen
mmg ler akak...cikmat tu dah ler persembahan kasi tu bagus....buat org terliur jah

to ZaiY
idop gak akak...mai mood bagus....tu leh buat tu...anak teruna plak bising nak tolong...tp nih kite mkn sejuk gak...sedappp...

There was an error in this gadget