June 23, 2009

MEE KARI SPECIAL


...Resepi nih pernah dah post kat sini... setakat cuba mee kari yg nih paling best ngan anak tekak family kami... tp kali nih wat ngan versi nak perabis stok... Pastu kerang plak kite tak jumpe kerang fresh kat sini... jumpe kerang tin yg dah ade perasa kicap... mau 2 ari gak kite rendam dalam air yg sentiasa ditukar coz nak buang rasa kicap tu... jadik ler ade gak rasa kerangnyer... ahaks... Sumber resepi nih masih belum dapat dijejak...huhuhuhuuu halal ekk empunya..


Bahannya

  • 1 kg mee kuning [dicelur]
  • 1/2 ekor ayam [dipotong kecil]
  • 5-6 s/b minyak utk menumis
  • 5 s/b serbuk kari ayam [campur dgn sedikit air dijadikan pes]
  • 2 s/b cili kisar
  • 1 s/k serbuk kunyit
  • 1.5-2.0 liter santan
  • 100g bebola ikan [dibelah 2]
  • 2 kpg kek ikan >> kite ganti ngan chikua.adik beradik dia
  • 5 kpg tauhu kering [dihiris] >> nih kite potong n rebus dulu
  • 200 gm isi kerang yg telah direbus >> kerang tin
  • 100 gm isi ketam segera
  • 100 gm isi ketam fresh (bhgn sepiknye)
  • 2 kpg asam keping
  • garam secukupnya

Bahan Tumis

  • 2 btg serai diketuk
  • 5 ulas bwg merah [dimayang]
  • 1 ulas bwg putih [dimayang]
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar

  • 2.5 cm halia
  • 5 ulas bwg merah
  • 2 ulas bwg putih

Bahan Hiasan

  • 3 btg sawi [dipotong kecil n dicelur 1-2 minit]
  • 100 gm taugeh -buang ekor [lebih enak tanpa celur]
  • 4 tangkai cili merah [dihiris] >> tak taruk pon
  • 4 tangkai cili hijau [dihiris] >> tak taruk pon
  • 1 tangkai daun bwg [dihiris] >> tak taruk pon
  • 100 gm bwg goreng >> pon tak taruk
  • 5 biji limau kasturi [belah 2] >> tak taruk gak

Caranya

  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan bhn tumis dan goreng hingga wangi. >> kite tambah sedikit daun kari
  3. Mauskkan bahan kisar, pes kari, cili kisar & serbuk kunyit.
  4. Kacau hingga sebati dan pecah minyak [dgn api perlahan] pastikan sampai pecah minyak & garing baru sedap.
  5. Kemudian masuk santan, ayam dan asam keping.
  6. Bila ayam empuk dan pecah minyak, masukkan bebola ikan, kek ikan, tauhu, isi kerang dan garam secukupnya.
  7. Biarkan mendidih seketika boleh lah diangkat.
  8. Hidang. Taruk mee, taruk kuah dan diikuti bhn hiasan.

No comments:

Followers