"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

June 27, 2009

SCALLOP MUNIEL


Salam semua...

...Kali nih try menu ala2 perancis... entah ler betui ke idop... coz kite nih tau mkn je... ngeh! ngehh!... Menu nih terlintas nak buat coz 1st g kedai kat sini nama dia Apple Grimm, tp diorg msak guna ikan bukan scallop... 2-3 ari pas balik dari kedai tu sesambil layan internet kite ngan my laling google ler menu utk masakkan 'Muniel' nih... (Betui idop kite eje pon tak tau ler)...

...Resepi pon mai agak2 je... So korang layan ler ya...

Bahannya
  • 6 ketui scallop (diperap ngan sedikit garam dan lada hitam)
  • 2 s/b minyak masak
  • 30 gm butter
  • garam
  • lada hitam
  • jus lemon
  • tepung gandum /tempura

Caranya
  1. Panaskan kuali. Masuk minyak dan butter. Biar sehingga butter cair.
  2. Ambil scallop yg diperap tadi, kemudian guling2 kan dalam tepung. Cukup sekadar membalutinye saja.
  3. Masukkan dlm kuali tadi. Goreng ngan api sederhana sehingga agak garing, terbalikkan.
  4. Tabur sedikit lada hitam dan garam.
  5. Bila dah agak garing kedua2 bahagian, angkat dan siram ngan jus lemon. Hias bersama ngan carrot, brokoli or asparagus yg direbus ngan sedikit garam.(nih kite ade asparagus je)

4 comments:

blogresipi said...

Scallop tempura tu nampak best la..kite tak pernah masak lagi.. tak reti nak masak camane.. hehe... ni pun good idea gak nie. :)

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to blogresepi
try ahh...sedap gak...wat sambal pon sodappp

CatlinaFly said...

scallop tu ape ek?kepah ke?selalu dgr tapi tak tau mende...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to CatlinaFly
camne nak citer ekk...kena Google ler...nak xplain pon tak retiii

There was an error in this gadget