June 27, 2009

SCALLOP MUNIEL


Salam semua...


Bahannya
  • 6 ketui scallop (diperap ngan sedikit garam dan lada hitam)
  • 2 s/b minyak masak
  • 30 gm butter
  • garam
  • lada hitam
  • jus lemon
  • tepung gandum /tempura

Caranya
  1. Panaskan kuali. Masuk minyak dan butter. Biar sehingga butter cair.
  2. Ambil scallop yg diperap tadi, kemudian guling2 kan dalam tepung. Cukup sekadar membalutinye saja.
  3. Masukkan dlm kuali tadi. Goreng ngan api sederhana sehingga agak garing, terbalikkan.
  4. Tabur sedikit lada hitam dan garam.
  5. Bila dah agak garing kedua2 bahagian, angkat dan siram ngan jus lemon. Hias bersama ngan carrot, brokoli or asparagus yg direbus ngan sedikit garam.(nih kite ade asparagus je)

4 comments:

Anonymous said...

Scallop tempura tu nampak best la..kite tak pernah masak lagi.. tak reti nak masak camane.. hehe... ni pun good idea gak nie. :)

Ummu Aqil said...

to blogresepi
try ahh...sedap gak...wat sambal pon sodappp

CatlinaFly said...

scallop tu ape ek?kepah ke?selalu dgr tapi tak tau mende...

Ummu Aqil said...

to CatlinaFly
camne nak citer ekk...kena Google ler...nak xplain pon tak retiii

Followers