"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 30, 2009

NASI HALIA & AYAM MASAK MERAH

Salam Semua...

...Hari nih kite mkn tengah ari ngan nasi halia, tergoda lak tgk nasi nih kat Blog Cik Mat br nih... dang2 gak semua resepi lain di KIV lagi... n lagi... hahahaa... lagi2 lak ari nih hujan lebat, rasa cam dah nak masuk musim tengkujuh... mau bertambah2 nasi nih sekali hadap...hehehe... yg pasti cara nak wat pon simple n tak muak... rasanye lak tu cam cik mat kate... ade laa rasa ala2 nasi ayam pon ada... ala2 nasi minyak pon ade... yg pasti nasi nih nama dia nasi halia... ngeh...ngeh... sedap youu...

...Asal2 dari Blog Kak Ummi Kuantan kalu tak silap lah... Pepepon mekasih lah kat korang berdua ya... Kongsi resepi yg simple n sedap nih... Resepi nih kite cnp dari blog cikmat, halal ya...

Nasi Halia


Sumber : Cik Mat & Kak Ummi Kuantan

BAHAN-BAHANNYA :

  • 500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
  • 1 liter air
  • 3 helai daun pandan, disimpul
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih, cincang
  • 1 1/2 inci halia, dihiris nipis
  • 1 kiub ayam "Maggi"
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :

  1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama bahan2 tumis.
  2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita memasak nasi biasa.
  3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
  4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka... (tak sempat nak cari-malas noi nak g pasar hujan2 nih)

...Nasi Halia nih lak kite makan bersama Ayam Masak Merah... Resepi nih kite pi korek dari Cik Ani (maksaudara)... Dia nye Nasi Beriani ngan Nasi Bukhari mmg best... Nanti2 kite kongsi lak resepi, nak buat gak nasi tu... ada kelainan skit dari segi cara masaknya...

Ayam Masak Merah


Sumber : Cik Ani

Bahannya
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bwg putih
  • 3-4 helai daun pandan
  • 3-4 s/b lada kisar bergantung
  • 2-4 s/b bwg kisar
  • 3 s/b sos tomato
  • sebesar ibu jari belacan
  • gula/nisan secukupnya
  • garam secukupnya
  • 1 kg ayam (digoreng garam + kunyit 1/2 msk)

Caranya
  1. Tumis halia, bwg putih dan daun pandan hgg naik bau.
  2. Masukkan lada kisar, tumis hgg garing. (kalu tak garing katenye sakit perut)
  3. Masukkan pula bwg kisar, goreng hgg sebati.
  4. Masukkan sos tomato, gaul rata dan diikuti sedikit belacan, gula dan ayam.
  5. Perasa garamnye siap.

October 24, 2009

BLUDA

Baru kuar dr oven

Salam Semua...

...Hari nih kite nak kongsi resepi yg diwarisi dari arwah nenek kepada mak kite seterusnye kite plak duk sibuk salin resepi + tgk mak buat je... Ngeh...ngeh... Sekali siap nih dapat lebih kurang 8 biji dalam loyang saiz 7"... mmg leh wat kenduri... Dulu2 zaman budak tgh membesar menu nih leh yg biasa jadik santapan kiteorg... Skrg dah makin kurang peminatnye... Kecuali maksaudara & geng2 seangkatan Mak...

...Tak silaplah dulu2 "bluda" nih diperkenalkan oleh saudara kiteorg yg keje kat dapur istana... Skrg beliau dah arwah... Sempat juga ahh beberapa menu diajarnye...

...Kali nih kiteorg buat utk diagih2kan kat mak2 saudara, nenek dan nenek sepupu (yg akan berangkat ke tanahsuci pada 25hb oct nih)... Diorg pernah lah requestnye... so alang2 dah bikin kasi teruslah kat semua... "Bluda" nih kalu masak ari nih paling2 lama leh simpan 3 hari lebih dari tu mmg tak sedap nak maman nyer... ngan istilah org ganu... "bluda" nih akan jadik ke'sal...

Bahan Ibu
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 pek yis mauripan
  • 2 s/b gula kasar
  • 4 cwn air

Bahan lain
  • 7-8 biji telur
  • 2 1/2 cwn gula kasar
  • 1kg tepung gandum
  • 2 s/b buttercup
  • 4 s/b planta
  • 3 s/b minyak sapi
  • 1/3 tin susu cair

Caranya
  1. Campur semua bhn ibu, gaul rata dan biar sehingga naik 1 kali ganda.
  2. Bila bhn ibu tadi dah naik, masukkan telur, gandum dan gula, kemudian gaul rata.
  3. Masukkan susu cair, butter, minyak sapi dan planta satu persatu dan gaul rata. Gaul kena angkat turun.
  4. Masukkan bluda td kedalam bekas pembakar yg telah digris minyak sapi. (kdgn dlm bekas pembakar adalah 1/4)
  5. Biar sehingga bluda tadi naik sekali ganda lg, kemudian bakar pd suhu 180 darjah bergantung pd oven masing2 shgg msk. (warna kekuningan) Sekitar 30minit.
  6. Bila masak, keluarkan dr bekas pembakar dan sapu sedikit minyak sapi.

Taruk buttercup...
Jemput Makan ya...
Kite mmg suke mkn ngan buttercup...
Sodappp...

October 17, 2009

CERANANG

Salam Semua...

...Hari nih kite hidang ngan menu ala2 rojak... Menu nih kite tak pasti ahh camne ejanye... yg pasti menu nih family kiteorg mmg panggil cenggitu... Nih bkn kite masak tau, kite tolong makan je... Ngeh...ngeh... Mak kite sediakan... Hehehe... Naik lemak betui makcik nih bile dah duk umah mak tu...

Bila disiram kuah kacangnyer

Sblm disiram

...resepi nih anggaran je ekkk coz main agak2 je masa buat tu...

Sumber : Bonda

Bahannya
  • 2-3 s/b asam jawa (diramas dalam semangguk air)-bergantung
  • 1 inci belacan
  • 2 s/b lada kisar (ikut kepedasan)
  • nisan/gula merah secukupnya
  • 1/2 cwn kacang tanah yg digoreng kemudian dikisar halus

Bahan Celur
  • Taugeh
  • Kacang Panjang
  • Kangkung
  • Mee kuning (dibasuh seketika ngan air panas)
  • Telur rebus
  • Timun dipotong

Caranya
  1. Masak lada kisar, air asam jawa, belacan dan gula merah sehingga mendidih. Padam api.
  2. Gaul bersama ngan kacang kisar.
  3. Siram diatas mee kuning, telur, timun dan bahan celur. Siap.

October 12, 2009

WITH AKAK MEEN-SHAH ALAM

Salam Kembali...

...Huhuhuu... Hohohoo... Penat lagi nih, baru sat tadi balik dari Shah Alam... Kat Shah Alam tu kiteorg duk lepak umah adik 3 hari 3 malam... So ngan segala urusan yg kena buat dan aktivti last minute hanya sempat jumpe cik kak kat bwh nih...
...nih tgh syok nulis no tepon...

...Jumpe kat kedai kopi kat syeksen 13... Dak aqil lak tak mo ikut bz je sejak dpt buku warna2 baru... So ape lagi ummi dia syok ler duk borak... konon2 lah kan nak pi 30mnt je sekali dah hampir 2 jam tuu... Seronok noi borak... Bertukar2 tips... ape2 pon mekasih ekk akak... suke leh jumpe akak... lagi2 lak dapat gift dari akak cistat blueberry tuu... sedappp tau kite sempat rasa seketui je...pusing belakang dah licin... nih nak kena buat ler nampaknyer... sori ekk akak aishah takde ape2 nak kasi dek pertemuan yg tak dirancang betui2 nih... gomen ne...

with kak meen, tokey kek yg tengah wat tiramisu
...dgr citer nih projek terbaru, wat tiramisi...
...Ganbate ne akak...
...InsyaAllah panjang umur murah rezeki kite jumpe lagi ya...

KEK TEMPAHAN MAK SAUDARA

Salam Syawal...

...Nih N3 tertangguh... Wat nih pon masa sehari sblm g Shah Alam... Sib baik bukan order last minute... ngan tangan yg tak pro, cam chef2 di luar sana, mmg jenuh gak ler sikit... almaklum ahh budak baru belajar nih...

...Lagi2 lak nape tah coklat tu plak wat hal, takmo keras... sib baik kelompok bunge tu masih menampakkan rupenyer... Alhamdulillah...

...Pepepon kite nak ucapkan mekasih bebanyak kat Cik Ina & Ayah Man coz beri peluang tuk kite wat kek utk majlis Hari Raya dan Besday Bos... Hope berpuas ati, ade ape2 kekurangan dialu2 sebarang komen...

...Bentuk kek nih diminta oleh cik ina... kek nye tu kek butter yg dibalut coklat... gubahan coklat tu main taram je... hehehe...

Utk Besday Bos Cik Ina

Utk Jamuan Hari Raya

October 3, 2009

Aqil Masuk Wad!!

Salam semua...

...Dah lama tak bersiaran nih... Lagi2 sejak balik dari hospital... Mood kuren terus... Huhuhuhuu... org sakit dah sihat org sihat plak yg rasa sakit... almaklum ahh nunggu org sakit nih camne...

...Asalnye demam aqil disebabkan dek tonsilnye tu bengkak... Pi ler sebuah klinik swasta kat sini... ada ahh dikasi antibiotik... Lepas 2 hari dak aqil dah ade tanda2 cirit birit... Masuk hari ke 4 antibiotik tu dah abis tapi demam dak aqil ni masih teruk... So kite bawak ler pi hospital kerajaan plak... Dah kat hospital kerajaan plak di kasi lagi antibiotik... Walaupon dah ckp dah amik antibiotik sblm nih... Haku yg tak tau nih kasik je ahh... Masuk ari ke 8 demam dak aqil nih 38.9 darjah... tengok dah lemah lesu je... dek selera mkn takde pastu lak mlm sebelum tu 2 kali muntah semua isi perut yg dimakan ciput tu + ngan cirit birit tak renti2... aduhai, ciannyer anak ummi...

...So ptg 30hb Sept dalam kul 5.30 ptg bwk gak pi bhgn kecemasan... Dah jumpe doktor + ngan lawak kadak dak aqil tu... doktor kasi ler 2 pilihan sama ade nak duk spital or balik... kalu balik mmg kena minum air + mkn banyak... sbb bdn dia kering... haku ckp baik ler duduk spital coz kat umah dia tak mo mkn kalu duk spital nih kurang2 diorg masukkan air... Dalam kul 9.30mlm tu masuk ler dak aqil nih ngan umminyer sekali ke wad 6EF...huhuhuhuu... meraung budak tu kena taruk jarum kat tangan...

...Check punye check diorg syak antibiotik yg punye halnyer... T'salah antibiotik + terlebih dos kot... Alhamdulillah skrg dah beransur baik walaupun selera makan dia masih lagi kurang... Sib baik ler tak jadik ape2 kat anak haku nih...

Hari ke 2

Hari ke 3


Pd 2hb oct...
Horai...!!!horaiii...!!!
Doktor cakap dah boleh balik...
Punyanye manis senyum...
Jap lagi nak cabut jarum...

Semua jururawat dia salam, punyanye happy dapat balik umah tokmi... Sib baik ler masih kat m'sia kalu idop... haru den nak berkomunikasi ngan para2 jururawat nippon nih...
There was an error in this gadget