"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 24, 2010

AYAM MASAK ASAM KICAP


Salam Hari Isnin...

...Lama noi tak bersiaran... Nak kata tak masak, masak...tp menu tu cam ulang tayang je...so malas ler nak upload dlm nih... Kali nih menu versi taram gak... sesedap rasa... yg sebenar mmg takde idea... dek dgn bahan2nye tu byk gune kicap ngan air asam jawa so kasi je ler nama tu...

...Sukatan utk eesepi ni mmg main agak2 je... tp cam nih ler lebih kurang yg kite buat...just utk hidangan tengah hari utk kami bertiga...

Bahannya
  • 5-6 ketul ayam (gaul garam+serbuk kunyit+serbuk bwg putih)
  • 1 biji bwg besar yg warna kuning ] dimayam
  • 3 ulas bwg putih ] diketuk
  • 2 s/b lada kisar
  • 2 s/b bwg kisar
  • 1 s/b halia kisar
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • 2-3 s/b kicap manis
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/b kicap masin

Caranya
  1. Goreng ayam setengah masak, ketepikan.
  2. Tumis bwg besar bersama bwg putih sehingga naik bau. Masuk sos tiram dan cili kisar, goreng rata.
  3. Masuk kicap dan diikuti air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan goreng hingga kuah pekat. Perasa garam. [hati2 ya ayam tu dah masin]
  5. Siap. Simple kan.

May 13, 2010

SIAKAP STIM LEMON


Salam Khamis Buat Semua...

...Hari nih mood rajin skit... lepas masak terus je upload... Biasa kalu beli ikan siakap nih, antara menu yg biasa kite masak adalah kicap pedas or 3 rasa... Kali nih cuba buat stim lemon plak, sbb sblm nih ade kawan belanja kat satu kedai kat ktn nih... Siakap Stim Lemon... sedapppppp... + berapi gituuuuu... ahahaha...tp tak lah sampai kena panggil bomba...

...Mula tu duk ingat2 gak ler ape agak2nya bahan diorg taruk dlm menu tu... sekali mr.hubby kite pi cari resepi dlm tennet... nih kes duk peram lama sgt ler... ngeh...ngeh...tpkan entah dr blog sape tah dia cilop nih... Ape2 pon mekasih ya, buat empunya resepi nih... sedappp... cuma pohon ampun ekkk... seperti biasa ade bab2 menderhaka kat resepi asal nih... coz mengikut selera pedas tekak kiteorg....

...Ape2 pon jgn citer panjang jom kite tgk resepinye...

Bahannya
  • 1 ekor ikan siakap
  • 2 s/b tepung jagung
  • 1 s/b mentega
  • 1 biji lemon (dihiris)
  • 1 btg lobak merah (dipotong)
  • 5 btg pucuk jagung muda (dipotong)
  • 20gm cendawan (dipotong dua)
  • 1 biji tomato (dibelah 4) *kite belah 6
  • 2 sm halia (dihiris halus)
  • 2 biji bawang putih (dihiris halus)
  • 1/4 cawan air masak
  • 9 tangkai cili padi (dipotong kecil2@ ketuk) *kite belah je kes nak kurang pedas,karang dak aqil bising....
  • 1 sudu kecil garam

Caranya
  1. Bersihkan ikan siakap & toskan. Lumurkan garam, mentega ke badan ikan & lumur tepung jagung.
  2. Gorengkan sekejap halia & bawang putih di dalam kuali berasingan.
  3. Letakkan ikan ke dalam kuali stim, letakkan kepingan lemon ke atas ikan. Masukkan kesemua jenis sayuran termasuk cili api di dalamnya.
  4. Bancuh tepung bersama air & tuangkan di dalam kuali.Masukkan halia & bawang yang telah digoreng td.
  5. Tutup kuali stim seketika. 5 minit kemudian, perahkan jus lemon ke atas siakap td & tutup sehingga ikan masak. Hidangkan & sedia untuk di makan.

May 10, 2010

SPAGHETTI TOMATO BASIL + PUDING MARBLE


...Kembali semua... Nih menu last week... Menu dak aqil... Kata nye tak mo makan nasi so dia request kat umminya tp abahnya yg bikin... Sesekali makan masakan air tangan suami nih best gak... Resepi tu simple je... just tumis bwg putih cincang, taruk air rebusan spaghetti dan taruk sos spaghetti yg dalam tin tu tambah cendawan dan basil kering... siap utk dihidang...

...Dan yg bawah nih plak menu 2 mgg lepas kot... bikin time Akak Gino mai... acuan tu beli sblm balik dr nippon baru nih... so nih le baru nak menerainye... Resepi tu boleh belek kat SINI ya...

SELAMAT HARI IBU

Salam Semua Teman2...

...Harap2 tak terlambat ya... SELAMAT HARI IBU... Buat semua teman2 blog kite... jua buat pengunjung sama ada yg tinggal jejak atau tidak... dan jua buat bakal2 ibu...

...Istimewa jua buat bonda tercinta... terima kasih tak terhingga diatas pengorbanan selama ini buat kami adik beradik... Buat Dik Ha... Zaliza... Kak Mah... Kak Yah... dan Kak Ani semoga menjadi ibu yg terbaik buat anak2 kalian...

...Kad kat bwh nih dibuat khas oleh dak aqil buat umminya... huhuhuu terharu gak ler... Kad nih siap hari khamis lagi... Siap berpakat ngan abahnya nak sorot2 kad tu...Terima Kasih sayang ummi... Ummi bangga ngan anak ummi... InsyaAllah ummi akan cuba jadik ummi yg terbaik buat anak ummi... Abahnya lak belanja ummi shopping... Mekasih daun keladi ekk cayang... lengkali leh belanja lagi... hehehe...

There was an error in this gadget