"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 16, 2009

MOIST CHOCOLATE MAYONNAISE CAKE


Salam kembali...

...Resepi kek nih dah lama peram...baru smlm tergerak nak buatnyer...dek yogurt dah nak xpire...So dalam takde mood nak pi dapur menjadik gak kek nih...sebabnye nak buat pun senang,cepat plak tu...dan yg pasti tak yah gune mixer...cilop resepi dari umah akak jasmeen asal dari chef asma...mekasih ya buat anda berdua...kite wat setengah adunan dan bakar dalam acuan kaca,saiz tu tak pasti lak yg ditulisnyer kat situ (2.5 liter je) ahaks...

...Rasa kek nih ala2 kek sarang semut a.k.a. kek gula hangus tau...sedap...cuba lah pada mereka yg nak turunkan berat badan tapi nak mkn kek coklat gak coz resepi ni takde gune telur or butter,just gune yogurt tp kalu gune mayonis tu no komen...dan sgt sesuai juga utk mereka yg kesuntukan masa nak wat kek coklat...ewahh...syok nih duk promote resepi org...muaahha...ape2 pon jom tgk resepinya...c&p dari fp akak jasmeen tuuuuu...


Sumber: Chef Asma

Bahan-bahan: 
  • (A) 90g serbuk koko 
  • 576ml air panas 
  • (B) 500g tepung Superfine 
  • 12g soda bicarbonate 
  • 400g gula castor 
  • 500g mayonnaise (boleh guna plain yogurt) ]kite guna plain yogurt

Cara: 
  1. Bancuh bahan (A), ketepikan. 
  2. Ayak tepung & soda bikarbonat. 
  3. Satukan bahan (A) & (B) kacau sebati. 
  4. Tuang dlm loyang yg telah digris & lapis greasepaper bhgn bwh saja 
  5. Bakar 150oC hingga masak (ikut oven masing2)

Nota:
Chef Asma buat 1 adunan untuk loyang 4 segi 10”X10”X 1” dapat 2 loyang jadi tak payah potong. Lapis coklat ganache tindan 2 lapis.
Che’pah buat ½ adunan untuk loyang bulat 8” diameter


CHOCOLATE GANACHE

Bahan:
  • 550ml UHT Whipping Cream 
  • 30g butter 
  • 15g glucose syrup 
  • 900g dark chocolate 

Cara:
  1. Panaskan dark choc guna teknik double boiling 
  2. Masukkan UHT whipping cream 
  3. Angkat & masukkan glucose syrup & butter 

Jemput makan...

14 comments:

hana said...

sha gune loyang apa bolat menggunung? nmpk leleh coklet tuh iman mmg tak leh tahan! heeeeeeee....

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hana

akak kite guna cam bekas kaca akak guna tuk taruk kuah lodeh ari tu...kan bentuk dia bulat...

ZaiY said...

wah, naik membukit kek iteww..mesti byk sarang kat dlm tu kan.
akak pnah gak try wat kek ni dulu, tp agaknya tgn keras kut, kek ni jadi cam bantat skit.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Zaiy
iye ker...kite pon naik risau gak nak wat sbb takut tak serasi ngan MW oven kite tu...tp alhamdulillah menjadik lah palk...

anawahid said...

ecahhh... menggiurkan n seksi la kek tuh... hehe... nk sepotong...!!

anawahid said...

ecah, nampak seksi kekmu itewww.. nk sepotong...!!.. hehhe

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to anawahid
ahaks...mai hulur piring kite kasi 2 potong...

CatlinaFly said...

wow kek cokelat yang mantoooppp! menggoda kalbu!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to catlinafly
nak sepotong mai ler...

jeff said...

>> yang ni nampak sedap...
>> dua tiga slices boleh tu...:D

Aymy with love said...

salam kenal aishah... best sgt tengok masak2 u.. especially kek deco... mengiurkan hehe.. kek deco guna ceklat tue.. yummmy3... nanti bleh ler bagi tips yer sifuu... hehhe...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jeff
hehehe...boleh2...

to Aymy with love
salam ukhuwah...mskn harian jer aymy...just wat kenangan...
tanye lah mane yg sy boleh bantu sy bantu...

Jasmeen said...

kek ni very da moist..& berat kan sha...makan lak ngan choc ganaz, mmg malatop rrr...
yg best sbb sonang...sonang resipi & senang nak buat..hehehehe

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Jasmeen
betui tu akak...mujur wat 1/2 adunan jer...
yg pasti senang nak wat tu...

There was an error in this gadget