"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 29, 2009

UDANG GORENG KARI BERCARROT


...Menu nih kite cilop dari ros a.k.a onigiri... Atas sebab2 yg tak dapat dielakkan ade ler bahan2 yg diubahsuai mengikut kesesuaian kepedasannye tu... (kite guna kari cap kijang,mmg pedas oooooo)... dan seperti biasa kite cnp je dari blog ros...

Bahan-bahanya
  • 200gram udang basah, agak agaklah ikut keperluan isi rumah
  • 2 sudu besar kari jepun jenama S&B tu ( kalau takde guna serbuk kari ape-ape pun buleh)
  • 1/2 batang carrot, dipotong nipis
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 biji bawang putih dicincang halus
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar sos tomato (kite tambah)
  • 2 sudu besar kicap manis (kite tambah)

Caranya
  1. Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit.
  2. Selepas itu masukkan carrot dan kacau sebati, pastikan carrot dah betul2 layu baru masukkan udang dan hirisan bawang besar.
  3. Sesuaikan rasa, masukkan lah garam, jika terlalu kering buleh masukkan sedikit air, ok dah siap, sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih. Selamat Mencuba.

AWARD & HW dari Ros a.k.a Onigiri Tokyo

...Hari nih ade mood nak tepek award & homeword dari Ros a.k.a Onigiri Tokyo... Gomen ne dah peram 3-4 ari dah nih... sib baik tak sempat jadik pekasam... Ape2 pon mekasih ya ros...

1-copy babge"2009 CUTE'S BLOGGER AWARD"untuk letakkan diblog anda.

2-Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award inikepada anda?
Hohohooo...nih sape tak kenal ngan Ros yg glamour ngan nama onigiri kat myresepi... Nanti leh ler rempit kat blog nye tu kat SINI... Ros nih muda 2 thn dari kite, mula2 jumpe siap memasing duk panggil kakak... Ros nih rajin masak lagi2 kalu wat roti...memang cun betuiii... Hari nih genap 4 thn diorg kawin, dikurniakan 2 org cahaya mata... Moga berkekalan buat selama2nya ya...

3-Setiap blogger mesti menyatakan beberapa fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag).

*Lahir kat ~ Hospital Kuala Terengganu, Ogos nih genap 29 tahun (huhuhu...dah nak abis 20-an nih)
*Ummi buat seorg cahaya mata
*Hobi suke try resepi yg kena ngan selera anak tekak family...suka buat kek, deko kek...suke kongsi resepi mak nenek... suke baca buku deko kek, deko rumah... suke gak jelajah blog2 n fp kengkawan... suke jenjalan ngan family & amik gambo bebanyak wat kenangan...

4-Anda perlu memilih 6 award seterusnya dan menyatakan pada mereka diblog anda....'The blogger Award Friendship goes to':

1. Home Sweet Home - UmmiZaihadi Kuantan
2. Celoteh Zanaz - Akak Zana Bandar Baru Bangi
3. ...SharHanah... - Sharifah Bangsar KL
4. Hana's Family - Akak  Hana Kanazawa (rasa yg thn 2008 dah nih 2009 ya)
5. Aku Bukan Kamu - Feqah
6. It's my life - Ela Doha, Qatar

...Sudi2 lah ya...

ROTI TELUR BAKAR


...Bekpes kiteorg... Rasanye korang tau ekkk camne nak wat... Kite wat nih tak ikut resepi coz main taram je...tgk gambo mlm tadi pastu pagi nih lak malas nak bukak komputer sbb byk benda nak settle... karang ada yg melekat depan komputer je... Ahaks...

YAKI UDON TOMYAM


...Menu xpress pagi semalam... Simple je... Just goreng bwg putih hingga wangi taruk pes tomyam... Goreng lagi sampai garing, taruk sayur dan udon goreng rata sehingga udon sebati ngan rempah...Kalu suke leh taruk kicap sikit... Last sekali pecahkan telur, bior telur masak sedikit dan gaul rata... Siap...

SPINACH GRATIN

...Menu semalam punya semalam...
...nih my laling yg bikin...
...kali nih tak guna white source...
...yg cam wat macaroni gratin sblm nih...
...Hubby kite wat guna daging cincang...
...yg dimasak cam source pizza...
...then taruk je bayam ngan cheece byk2...
...kali nih cheece tu kehabisan stok...
...so kuren ummppph ahh skit...
...ape2 pon laju je mknnye...

May 27, 2009

HADIAH HARI IBU & HARI BAPA


...Nih hadiah utk Hari Ibu yg dah lepas...
...& Hari Bapa yg bakal menjelma...
...Kalu kat M'sia nih, kompen ler kiteorg tak mampu...
...nak beli jenama Noritake nih...
...sib baik ler kat sini rege tu ala2 Corelle...
...lagi2 ade plak outlet nyer...










...Nih utk Hari Ibu...
...Noritake Hampshire Platinum...












...& Nih lak utk Hari Bapa...
...Noritake Hampshire Gold...

BARBIE DOLL CAKE

....Salam semua...
...Rasa cam dah lama noi tak update blog nih...
...Kebelakangan nih entah ler mood masak hilang je...
...Kalau masak pon jenis yg simple2 & cepat siap...
...So ari ni sesaja nak pancing mood...
...Buat ler kek nih...
...Dah lama teringin nak buat...
...Tp situasi byk yg tak sesuai...
...nih pon tak sesuai kot utk majlis...
...just hadiah utk Akak Gino & Family...
...Tahniah ya...sempena...
*peknen anak ke2*
*aniversary ke 8*

...sori ya Akak Gino...
...Rupenye tu kuren memuaskan...
...deko xpress dlm ms 30 minit je...
...dek cik hubby kite kata, abg din nak mai...
...dlm ms 30 minit...
...mau cam lipas kudung den...
...muahahaa...

May 22, 2009

TAUHU GORENG SAMBAL TAUCHU


...Hari nih cam blur je nak masak ape... tgk dlm esbox ade tauhu yg dah nak xpire... so potong goreng dulu... masa tu tak t'fikir lagi nak buat sambal ape... sekali geladah dlm esbox jumpe tauchu pedas... so jadik ler menu kat atas tuu...

Bahannya
  • 2 kpg tauhu ]potong kecil & goreng garing
  • *1/2 labu bwg besar
  • *2 ulas bwg putih
  • *3 s/b tauchu pedas
  • *1 ketui kiub bilis
  • 2 s/b lada kisar
  • sedikit nisan/gula melaka
  • sedikit air

Caranya
  1. Goreng tauhu hingga garing. Ketepikan.
  2. Kisar bahan bertanda *
  3. Tumis lada hingga naik minyak dan masukkan bahan bertanda *, goreng hingga bawang masak.
  4. Masuk nisan dan sedikit air. Goreng hingga agak kering. Masukkan tauhu yg digoreng tadi, gaul rata.
  5. Siap. Hidang bersama nasi panas...

May 21, 2009

MACARONI GRATIN

Jemput makan!!

...Menu xperiment b'sama hubby... Sesekali masak sesama... Syok juga... Dan hasilnye alhamdulillah sedap & sama cam kiteorg mkn yg kat Saizeria tu... Mula2 mmg nak ikut resepi sekali main taram je... Hehehe... Sib baik hasilnye memuaskan...

...So korang layan ahh ya resepi nih...

Bahannya
  • 80gm macaroni ]rebus & toskan
  • *100gm isi ayam ]potong kecil
  • *50gm udang
  • *50gm scalop
  • *1/2 biji bwg besar ]dihiris halus
  • *50gm mushroom slice
  • *25 gm butter
  • *garam secukupnya
  • *lada hitam secukupnya
  • 600ml white sauce
  • 80gm natural cheese
  • sedikit olive oil

Bahan White Souce
  • 30gm butter
  • 30gm tepung gandum
  • 600gm susu segar
  • garam secukupnya
  • lada putih secukupnya
  • 1 helai daun laurier
  • sedikit serbuk pala
  • 1 s/b serbuk pati ayam

Cara Buat White Souce
  1. Panas butter hingga cair, masukkan tepung kacau rata kemudian masuk susu kacau hingga sebati 
  2. Masuk pati ayam, lada putih, daun laurier serbuk pala dan kacau hingga sebati. 
  3. Kacau dgn api perlahan sehingga souce nyer tu pekat. Perasa garam dan Siap. Padamkan api dan ketepikan.

Cara Buat Macaroni Gratin
  1. Rebus macaroni, hingga lembut dan toskan.
  2. Gaul Macaroni tadi dgn sedikit olive oil. Ketepikan.
  3. Masuk bahan bertanda * dalam bekas tahan panas, dan panaskan dalam microwave 600w selama 6 minit.
  4. Selepas itu masukkan macaroni gaul rata.
  5. Dalam bekas tahan panas lain, masukkan no 4 dgn separuh white souce tabur sebahagian cheese dan masuk lagi no 4 hingga habis dan baki whute souce tadi dan tabur lagi cheese.
  6. Kalau guna MV cam kiteorg just tekan button gratin... atau bakar dalam oven dgn suhu 170 darjah selama 20minit. Siap utk dihidang.

sblm dibakar

IKAN PEKASAM


...Nih saki baki ikan tenggiri yg kite wat ikan pekasam... So goreng mkn camtu je pon sedap... Next time nak buat lagi ler... Kena pi cari ikan tenggiri dulu ler...

...Nih cara kite ahh wat ikan tenggiri pekasam nih... yg konon2 nak wat ikan garamman a.k.a ikan diperam semalaman... tapi t'lupe nyer pasal dah lebih 2-3 mlm baru kite sedor... muahahaha...

Bahannya
  • Ikan tenggiri ]basuh bersih, tos dan potong ikut citarasa 
  • 5-6 keping asam keping 
  • garam secukupnya

Caranya
  1. Lepas dah tos ikan tu, taruk dalam bekas t'tutup dan selit2 dicelah2 ikan asam keping
  2. Tabur garam sehingga menutupi ikan 
  3. Biar lebih kurang 2-3 minggu atau hingga rupe ikan tu kecut di tempat yg t'tutup (tak payah taruk dlm esbox)
  4. Siap utk digunakan. Goreng camtu or buat sayur kailan ikan masin mmg best...

SARDIN


...Lama noi tak pekena sardin m'sia... Ari tu ms kawan mai dia ada bwkkan... So sardin tu kite tumis ler sikit... coz tekak kite mmg tak lalu mkn sardin mentah...

Bahannya
  • 1 tin sardin ayam brand
  • 3 ulas bwg merah ]dimayam
  • 2 ulas bwg putih ]dimayam
  • sedikit air asam jawa
  • 1 s/mkn lada kisar
  • sedikit minyak
  • sedikit sos tomato

Caranya
  1. Tumis bwg hingga naik bau, masuk lada dan biar hingga garing.
  2. Masukkan sardin, ari asam jawa, sos dan biar m'didih.
  3. Perasa garam. Siap.

May 20, 2009

MARBLE CHEESE BROWNIES vs CHEESE CAKE


...Huhuhuhuuu... korang jgn gelak ekk bile tgk rupe brownies kite tu... agaknye kite ni kena sumpah dek brownies... utk pengetahuan korang, kite nih mmg tak pernah mkn brownies ape tah lagi m'brownies... sejak mai jepun nih & start b'fp & b'blog ler kite tau wujudnye brownies nih... kampung betui... So dek ramai kawan2 duk promote sana sini... t'liur ler nak rasa so buatlah jugak... nih kalu duk m'sia kompen kite tempah dulu, rasa then baru buat...

...Last year pon pernah ler try tp fail so kali nih tak tau lak jadik ke idop... Kalu kite tgk dr sudut kek mmg tak jadik... dari sudut brownies entah ler... dah ler tu terlebih garing plak cheesenye... sib baik ler anak teruna kite tu mkn je & hubby pon cakap ok je... cuma komennye kalu cheese tu didoublekan lagi best... tak pe ah next time leh cuba lagi... resepi tu kite amik kat blog akak hana yg asalnya dari fp akak rinnchan...TQ korang ekk...

Bahan Brownies
  • 250 g mentega
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3 biji telur gred B
  • 1 1/2 cawan tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
  • 1 camca teh esen vanilla

Bahan Cheese
  • 250 g cream cheese
  • 1 cawan gula halus - hana ltk setengah cwn jer!
  • 1 biji telur gred B
  • *hana tmbh jus lemon skit n freshcream.

Cara-cara
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Untuk brownies: Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. Untuk Cream Cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...

...yg kat bwh nih plak... dari akak naha... sedap + lembut... rupe pon cantik je...nih mmg kaloh sensei yg ngajo... pasnih dah tak yah order or beli kat kedai dah...leh bukak kedai sendiri...

TAG dari Akak Asma

Kite kena taggggggggg!!! Dalam malas & rajin nih kite wat ler gak... Ape2 pun mekasih AKAK ASMA coz m'tag kite... korang lak siap lah ya... pasni u all lak...

When was your engagement?
4hb Oct 2003

When is your marriage anniversary?
4hb Dis 2009, insyaAllah dah nak masuk tahun ke 6

How long you know your spouse?
Camne ekk...Kenal hampir 3 tahun (dlm masa sama aku mmg menci kat dia nih), lepas dah abis study n keje kejap, start dating meting...tak sampai 1/2 thn kiteorg b'tunang...2 bln pastu kawin...dah jodoh katakan... pada sape2 yg belum kawin jgn benci sesape tu sesangat tau kan jdk cam haku...ahaks...

How long did you date before you got engaged?
Kat atas dah jwb

Where did you meet your spouse?
Kat kampus masa study dl

Do you have any children?
Yup... dikurniakan seorg putra hasil perkongsian hidup kami

Do you have any pets?
Masa zaman anak dara dulu pernah ler bela arnab, skrg takde dah... bela pokok bunga je. :D

Do you own or rent?
Skrg duk perantauan, menyewa ngan kerajaan jepun...duk tingkat 5, tarak lift kalu dah naik mmg malas nak turun

Do you live in the country,city/town?
Skrg Nagaoka, Niigata, Japan
Coming Soon Pekan, Pahang

What is your favourite activity you do together?
Internet & Window shopping

Do you have a favourite vacation spot?
Entah takde kot

How many siblings do you have including in-laws?
Kite ada 10 adik beradik, kite anak no2...yg dah kawin 3 (t'msk) & coming soon akan dpt 2 org anak sedara
Suami kite lak 5 org adik beradiknya...dia yg bongsu

What mosque do you attend?
Kat sini takde cuma ada musolla... khas tuk kaum adam...
last sekali pi, masjid tokyo

Is this the mosque you got married in?
Nop...kite kawin kat Ganu...Masjid Permaisuri, Setiu

What town is your current address?
Nagaoka, Niigata Shi, Japan 

Do you work or stay at home?
Sblm kawin dan lepas kawin ade ler keje kejap...lepas dpt baby dah tak keje... sesekali rindu gak...tapi dah lama tinggal dunia pekerjaan so kite dah tak kompiden daaaaa...so skrg dah jadik surirumah sepenuh masa, yg kerjanye tu mmg tak akan abis sampai bila2 walau pun kite nih mungkin akan kembali bekerja...ape nak buat menjaga amanah yg diberi...

Where did you go for your honeymoon?
Langkawi kot, tp mase tu dah basi ape...dah peknen 4 bln pon...hehehe...

Leave a piece of marriage advise.
Kena saling faham situasi pasangan, cuba utk tenangkan hati pasangan sekiranya m'hadapi sebarang masalah, jgn salahkan pasangan sekiranya berlaku sebarang kesilapan, kerna itu boleh melukakan hatinya dan yakin ahh setiap yg berlaku itu ada hikmahnya...dan yg penting sentiasa ahh bermaaf2an dan ianya perlu keiklhlasan dari kedua2 pihak...
(nih kite taruk yg akak asma sekali)
Kena saling bertolak ansur,sabar dengan karenah pasangan,pecaya antara satu sama lain dan sentiasa mendoakan pasangan dan keluarga kita agar terpelihara dari segala kesulitan dan kepayahan..yang paling penting kena ucapkan kata kata sayang selalu...kalau boleh masa suami nak keluar kerja kena antar kat pintu hingga dia hilang dr pandangan.yang penting kalau suami sedang marah buat tak tau aje..jangan dilawan atau dibantah..


Fuiihhhhh...ponat den...Ape2 pon hope akak asma puas ati ekk...So korang kat bawah nih dipersilalah ya...jangan malu2 jawab tag nih...

Akak Hana Kanazawa
Akak Jasmeen Shah Alam
Shima UK
Ros a.k.a Oniigiri Tokyo
Akak Inahar Ali
Akak Anawahid

...korang buat ya, jgn tak buat...lambat pon takpe...janji buat tau...

May 19, 2009

NASI MINYAK + DAGING PRUNE


...Nih lak menu 3 in 1, hari nih takde idea nak masak so sesekali wat menu nih mmg syok... senang keroje den... hehehe... dari pagi sampai malam kenyang... muahaha... 

...Seperti biasa resepi nih, resepi akak hanieliza yg sekarang duk sibuk siapkan buku masakkan... opss... dah nak publish pon... hehehe... Tahniah ekk akak... so resepi nih dah pernah taruk so leh sekodeng kat SINI ekk...

AYAM GORENG SOS HALIA


...Nih menu campak2... konon nak wat ayam masak halia, sekali jadik ayam goreng sos halia... hehehhe... so korang layan je ekk resepi sempoi...

Bahannya
  • 1/2 kg ayam potong kecil ]gaul garam & kunyit & pati ayam
  • *4 ulas bwg putih
  • *3 ulas bwg merah
  • *2 biji cili (ikut tekak masing2 ekk-dak aqil tak mkn pedas)
  • 1 biji tomato ]dipotong dadu
  • 1/2 labu bwg besar ] mayam
  • 1 inci halia ] mayam halus
  • carrot ]mayam halus
  • minyak
  • sedikit air

Caranya
  1. Goreng ayam hingga garing. Ketepikan.
  2. Tumbuk bahan bertanda *. 
  3. Tumis bahan bertanda* hingga naik minyak. 
  4. Kemudian masuk halia, carrot dan tomato serta sedikit air. Biar m'didih seketika.
  5. Masukkan ayam tadi dan perasa garam. Siap.

May 17, 2009

SAYUR CAMPUR IKAN MASIN


...Ikan masin tu kite guna ikan tenggiri jeruk a.k.a ikan pekasam... hehehe... ikan tu kite wat sendiri... konon2 leh nak wat "ikan garam man" a.k.a ikan yg diperam ngan garam semalaman... sekali tak hinggat duk dlm almari tu... so bila dah teringat sekali dah seminggu, so alang2 tu kite wat ler pekasam terus... 

...Ikan nih kan mulanya nak goreng cam tu je, tp cam byk plak so wat ler sayur campur taruk ikan nih yg dah digoreng...sedap juga ala2 kailan ikan masin gitu... muahahaha...naik bakul angkat sendiri ooooo...

...So jom tgk bhn sempoi nyer tu...

Bahan
  • sekeping kecil ikan tenggiri ]digoreng terlebih dahulu dan dihancur2kan
  • sayur bayam (taruk lah ya sayur2 yg berkenan)
  • cendawan
  • carrot
  • 1/2 labu bwg besar ]dimayam
  • 4 ulas bwg putih ]dititik
  • 2 biji cili kecil ]dipotong 2
  • sedikit minyak
  • sedikit air

Caranya
  1. Panas minyak, dan tumis bwg2 hingga wangi dan masukkan lada goreng lagi, hingga lada layu.
  2. Masuk sedikit air biar mendidih dan masuk carrot biar seketika, diikuti sayur2 lain.
  3. Masuk ikan dan goreng rata. Siap.

YAKI UDON



...Nih wat bekpes... menu paling mudah... sblm nih kite guna pes segera nasi goreng... kali nih wat pes sendiri... ala2 pes nasi goreng or mee goreng... just ganti ngan udon je... so resepi tu tak yah lah ya... 

May 16, 2009

SAMBAL DAGING + KARI DAGING SEGERA

...Salam Semua...
...Sori ya...
...dah lama noi tak update...
...mood sejak balik dari tokyo down je...
...nak b'diri lelama kat dapur pun takde mood...
...kaki ku masih sakit...
...huhuhuhuu...
...ape2 pon korang layan ler menu xpress nih...
...bukan tak masak tp xpress...

...Ok...
...Sempena Hari Guru nih...
...Kite amik kesempatan utk ucapkan...
...>>SELAMAT HARI GURU<<...
...Buat semua yg bergelar guru, cikgu, sensei, sifu...
 ...tutor, pensyarah...
...dan seangkatanya...
...samada yg sedang mengajar...
...cuti belajar, cuti panjang...
...dan yg telah bersara...
...serta yg pernah bergelar guru...
...semoga segala usaha kalian diberkati Allah SWT...


...Sambal daging nih akak naha kasik...
...Sedap tau...
...Sesekali pekena air tangan org mmg best...
...Mekasih bebanyak ekk akak...
...Lengkali leh kasi lagi...
(wat muke seposen,hehehe gurau je)


...nih lak kari xpress...
...ari tu hubby kite ade beli pes brahim kalau tak silap ahh...
...tapi aturcara tu dah dijepunkan...
...so kite tibai ler sesuke ati...
...tumis pesnye, tambah 1 sudu kari kijang...
...tambah daging + carrot...
...tambah air asam jawa + santan...
...renih sampai naik minyak, daging n carrot lembut...
...siap...

PIZZA ROTI



...Menu bekpes kiteorg... tgk roti dah nak xpire so hubby kite godeh punya godeh dan jadik ler cam gini... layan je ahh... 

May 13, 2009

Mini Gathering with Ros Tokyo

...Salam Kembali...
...N3 kali nih kite citer pasal mini gathering ya...
...Baru nih masa nak hanto kawan kite lin...
...(yg duk sebelah kiri ros tu)...
...ke narita airport...
...sempat juga ler jumpa ngan ros...
...orgnye tu ramah n kelakar...
...hehehe...
...rasanye dalam beberapa jam tu tak puas duk berbual...
...kalu tak kepenatan kompen seronok lg kiteorg nih...
...harap2 dapat ler jumpe lagi satu ari nanti...
...InsyaAllah...

...Kiteorg jumpe kat Saizeria...
 ...kat sebelah hotel yg kiteorg menginap...
...rasanye byk betui kiteorg mkn malam tu...
...lg lak ade menu tersilap order double...
...mmg mkn tak hingat ler...
...ape2 pon mekasih bebanyak ekk ros & suami...
...belanja kiteorg mkn...

...abg aqil ngan adik damia seronok betui main kejar2...

...nih masa kat lobi hotel...
...dah nak balik...
...mujur sempat snap ngan iphone...
...lagi2 gambo sepanjang di tokyo...
...InsyaAllah akan dimasukkan di SINI...
...bila kepenatan ku hilang...

KAD HARI IBU dari ELA DOHA

...Selamat Hari Ibu...
...Buat Semua Ibu2 di dunia nih...
...hehehe...
...n3 terlewat 3 ari...
...kiteorg masih lagi keletihan+kepenatan...
...lepas ato kwn blk...
...dan baru tiba dari Tokyo semalam...
...mekasih ya buat teman2 yg ucap selamat hari ibu...



...nih kad dari ela...
...kite angkut 2 je...
...tak tau nak angkut yg mana...
...so amik yg t'atas je...
...mekasih ya ela...
...selamat hari ibu jua buat ela cayang...

May 4, 2009

KEK CAWAN a.k.a KEK COMEL

...Ini ler aktiviti ngan member yg datang b'cuti... main2 aising... lama noi tak b'deko dek musim sejuk... skrg dah suam2 kuku dah, so leh ler wat aktiviti nih... lagi2 ade geng, lagi ler syok... member kite nih zero dalam deko so nih ler hasil pestaimnye... ngan takde nak wat pembetulan just buat n taruk terus jah atas kek cawan tu... hehehe... sekadar suke2 je...

...Dek esok kiteorg ada aktiviti, dan keknye tu kalu dimakan oleh kiteorg kompen tak abis...so kek nyer tu kiteorg agih2 ler kat akak naha ngan imah...dah kebetulan ada urusan kat umah diorg... Gomen ne kalu deko nya itew tak cun coz cikgunye pon keras tangan noi...ahaks...lama tak m'deko nih...

...Pepepon korang layan ler gambonyer tu...

...nih utk akak naha...

...utk imah...

...Kek nyer tu kite wat Kek Coklat Moist... kalu bab2 kek moist kite mmg suke gune resepi nih... sedap ngan rasa dan bau campuran nescafenyer tu... tp tuk wat kek cawan nih kite just lebihkan sikit tepungnyer... Halal ekk Akak Mis's kite C&P dari fp akak... Topping tu boleh guna yg resepi nih... tp yg buat tu resepi my sensei "Akak Zatidhati"...

Sumber : Akak Mis's

CHOCOLATE MOIST CAKE

BAHANNYA
  • 250gm butter 
  • 300gm castor sugar 
  • 1tbsp ovellate 
  • 6biji telur 
  • 250gm tepung ] 
  • 2tsp baking powder ] ayak 
  • 1½tsp soda bicarbonate ] 

PASTE
  • 1 cawan coco powder 
  • 1¼ cawan air 
  • 60gm castor sugar 
  • 1tbsp nescape - optional 

TOPPING CAKE
  • 300 gm Cooking Chocolate 
  • 200 gm Whipping Cream 
  • 1 tsp butter 

CARA-CARANYA
  1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang masukkan telur satu persatu 
  2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder 
  3. berselang seli dengan paste 
  4. Baker 170 selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 bergantung pada oven masing-masing. 

AYAM PERCIK + GULAI NENAS IKAN MASIN

Percik sempoi


...Menu nih menu ulang tayang... Masak pon simple2 je coz byk mkn luar coz bawak teman yg mai dari m'sia tu jenjalan... So resepi tu leh pi geladah kat almari sebelah tu...

...Dan yg bawah nih, gulai nenas ikan masin yg dikasi oleh akak Naha, mmg sedap ler ngan lemaknye tu... lagi2 lak dapat ikan masin dari m'sia... walaaaaa... bertambah kite makan nasinye...ahaks... So korang layan gambo je lah ya dah licin semuanya... Resipi nanti akak Naha leh ler mel kot kat kite... :D mane tau kot2 nak menerai plak...

...Gulai Nenas Ikan Masin...

May 2, 2009

AWARD dr AKAK HANIELIZA & ROS TOKYO




Kali ini takde n3 masak2 ya...
Kite masukkan award yg dikasi oleh teman2 maya...



Yg nih kite dapat dari Akak Hanieliza...
Antara2 chef2 maya yg paling tersohor di abad ini...
Terharunye kite, ape2 pon mekasih bebanyak ekk akak...
Terima Kasih Daun Keladi...
Lain Kali Leh Kasi Lagi...



Dan ini pula dari Ros Tokyo...
Mekasih ya Ros...
Kerna mengingati diriku ini...
Semoga ukhuwah yg terjalin berpanjangan...

Dan dengan berbesar ati nih kite panjangkan award nih...
Buat Semua Teman2 Maya...
Yg sudi singgah ke blog kite yg tak seberapa nih...
Sudi2 lah ya gantung kat umah memasing...



There was an error in this gadget