"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

June 27, 2009

PUDING RAMBUTAN


...Ngeh..! ngeh! Nih operasi nak clearkan stok agar2... Cara2 nih main taram je... Konon2 nak wat ala2 taufu fa la nih... hehehe... Alhamdulillah menjadik... Sejukkan dahulu & Sedap mkn time2 cuaca panas nih!!...

Bahannya
  • 2 ketui agar2 kering (ikut blkg plastik pek nih 1 ketui = 250-300ml air)
  • 200 ml air sejuk
  • 1 liter soya tanpa gula
  • 1/2 tin susu cair (dlm 200-250 ml)
  • gula secukup rasa
  • 1 tin buah rambutan

Caranya
  1. Panas agar2 bersama air dan soya sehingga agar2 hancur.
  2. Masuk gula dan susu cair. Kacau rata. Biar seketika.
  3. Tapis kemudian sejukkan.
  4. Bila dah beku, potong ikut selera dan siram ngan air rambutan dan buahnya tu.
  5. Boleh dihidang atau disejukkan lagi, agar air rambutan tu meresap. Hehehe... Siap utk di ngap.

...Otei bubbyeee.. Nak pi siap... skrg dah hampir kul 5 pagi lg 1 jam dah nak siap utk g eki a.k.a stesen ketapi... Salam jumpe lagi buat korang semua... Pasnih haku rinduler kat internet jepun yg laju nih 2-3 bln... yg pasti haku rindu kat korang semme... So dlm tempoh tu blog nih akan ku cuba update sedaya haku... maybe slow sikit ahh... ja ne...

SCALLOP MUNIEL


Salam semua...

...Kali nih try menu ala2 perancis... entah ler betui ke idop... coz kite nih tau mkn je... ngeh! ngehh!... Menu nih terlintas nak buat coz 1st g kedai kat sini nama dia Apple Grimm, tp diorg msak guna ikan bukan scallop... 2-3 ari pas balik dari kedai tu sesambil layan internet kite ngan my laling google ler menu utk masakkan 'Muniel' nih... (Betui idop kite eje pon tak tau ler)...

...Resepi pon mai agak2 je... So korang layan ler ya...

Bahannya
  • 6 ketui scallop (diperap ngan sedikit garam dan lada hitam)
  • 2 s/b minyak masak
  • 30 gm butter
  • garam
  • lada hitam
  • jus lemon
  • tepung gandum /tempura

Caranya
  1. Panaskan kuali. Masuk minyak dan butter. Biar sehingga butter cair.
  2. Ambil scallop yg diperap tadi, kemudian guling2 kan dalam tepung. Cukup sekadar membalutinye saja.
  3. Masukkan dlm kuali tadi. Goreng ngan api sederhana sehingga agak garing, terbalikkan.
  4. Tabur sedikit lada hitam dan garam.
  5. Bila dah agak garing kedua2 bahagian, angkat dan siram ngan jus lemon. Hias bersama ngan carrot, brokoli or asparagus yg direbus ngan sedikit garam.(nih kite ade asparagus je)

June 23, 2009

NASI GORENG SOTONG KUNYIT

Salam Buat Semua...

...Maaf ya, dah agak lama tak update... Duk sibuk kemas barang... Dan utk pengetahuan korang, maybe nih n3 t'akhir sehingga kite jumpe dapur umah mak kite or dapur umah sedara2 or adik2 kite yg akan kite masuk... hehehe... Tapi kalu ade bau gak dari dapur jepun tu, bukan kite lah ya... Itu merangkap chef itali or chef jepun a.k.a my laling ler tu... Tu kalu msk dapur kalu idop... bau ler bento a.k.a nasi bungkus... Buat teman2 maya semua terima kasih atas kesudian anda menjenguk blog ini... Maaf ya jika dalam tempoh ini takde kunjungan balas or seangkatannya...

...Kali nih insyaAllah kite balik sehingga raya puasa... Dah lama tak merasa puasa, tarawih & raya kat M'sia ni... lagi2 lak leh ler settle beberapa urusan yg menanti utk diuruskan... So sempena chef utama dapur jepun nih nak cuti tahunan so kite m'start duk perabis stok mane2 ade... So dek tu menjadik ler menu kat atas... Semalam tak silap guna sos tomao dlm nasi goreng tu... ari nih hubby request buat lagi cam semalam, so dah sos tomato licin, kite tibai je ngan sos cili lak... Alhamdulillah rasa dia ok juga... So nih resepi agak2 je ekk... Pepandai ler korang xjas ya kalu nak cuba...

Bahannya
  • 2 ekor sotong ]bersih & potong bulat
  • 1 biji bwg besar ]dipotong bulat
  • 1/2 labu bwg putih ]dicincang halus
  • 3-4 biji cili api ]terpulang (akak naha arigatoune!)
  • bayam ]bersih dah potong kecil
  • 1 s/k serbuk kunyit
  • 2 s/b sos cili / sos tomato
  • 1 s/b jus lemon
  • 1 s/k pati ayam
  • 2 s/b butter
  • minyak ]utk menumis
  • minyak zaitun
  • nasi putih
  • garam

Caranya
  1. Panas minyak dan butter.
  2. Tumis bwg besar, bwg putih dan lada hingga naik bau.
  3. Masukkan sotong dan bior hingga masak.
  4. Masuk serbuk kunyit dan pati ayam, goreng rata.
  5. Masuk sos dan sedikit air. Biar pekat. Perasa garam.
  6. Masuk nasi dan bayam. Goreng rata. Siap
  7. Kiteorg makan ngan kerabu sotong dan bebola kari ayam.

MEE KARI SPECIAL


...Resepi nih pernah dah post kat sini... setakat cuba mee kari yg nih paling best ngan anak tekak family kami... tp kali nih wat ngan versi nak perabis stok... Pastu kerang plak kite tak jumpe kerang fresh kat sini... jumpe kerang tin yg dah ade perasa kicap... mau 2 ari gak kite rendam dalam air yg sentiasa ditukar coz nak buang rasa kicap tu... jadik ler ade gak rasa kerangnyer... ahaks... Sumber resepi nih masih belum dapat dijejak...huhuhuhuuu halal ekk empunya..


Bahannya
  • 1 kg mee kuning [dicelur]
  • 1/2 ekor ayam [dipotong kecil]
  • 5-6 s/b minyak utk menumis
  • 5 s/b serbuk kari ayam [campur dgn sedikit air dijadikan pes]
  • 2 s/b cili kisar
  • 1 s/k serbuk kunyit
  • 1.5-2.0 liter santan
  • 100g bebola ikan [dibelah 2]
  • 2 kpg kek ikan >> kite ganti ngan chikua.adik beradik dia
  • 5 kpg tauhu kering [dihiris] >> nih kite potong n rebus dulu
  • 200 gm isi kerang yg telah direbus >> kerang tin
  • 100 gm isi ketam segera
  • 100 gm isi ketam fresh (bhgn sepiknye)
  • 2 kpg asam keping
  • garam secukupnya

Bahan Tumis
  • 2 btg serai diketuk
  • 5 ulas bwg merah [dimayang]
  • 1 ulas bwg putih [dimayang]
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar
  • 2.5 cm halia
  • 5 ulas bwg merah
  • 2 ulas bwg putih

Bahan Hiasan
  • 3 btg sawi [dipotong kecil n dicelur 1-2 minit]
  • 100 gm taugeh -buang ekor [lebih enak tanpa celur]
  • 4 tangkai cili merah [dihiris] >> tak taruk pon
  • 4 tangkai cili hijau [dihiris] >> tak taruk pon
  • 1 tangkai daun bwg [dihiris] >> tak taruk pon
  • 100 gm bwg goreng >> pon tak taruk
  • 5 biji limau kasturi [belah 2] >> tak taruk gak

Caranya
  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan bhn tumis dan goreng hingga wangi. >> kite tambah sedikit daun kari
  3. Mauskkan bahan kisar, pes kari, cili kisar & serbuk kunyit.
  4. Kacau hingga sebati dan pecah minyak [dgn api perlahan] pastikan sampai pecah minyak & garing baru sedap.
  5. Kemudian masuk santan, ayam dan asam keping.
  6. Bila ayam empuk dan pecah minyak, masukkan bebola ikan, kek ikan, tauhu, isi kerang dan garam secukupnya.
  7. Biarkan mendidih seketika boleh lah diangkat.
  8. Hidang. Taruk mee, taruk kuah dan diikuti bhn hiasan.

...Resepi kite ceduk dari dapur cikwan taipei... termasuk toppingnyer sekali, yg diolah dari resepi asal Alex Goh... Doh tu kite wat gune resepi BM yg sblm nih dah pernah taruk...

Bahan doh
  • 60gm gula halus
  • 300gm tepong roti
  • 2 sudubesar susu tepong (anlene/low fat)
  • 1 biji telor(saiz kecil)
  • 30gm butter lembut
  • 2 sudukecil yis kering
  • 140ml air (suam2 sikit=doh cepat naik)

Cara
  1. Sebatikan kesemua bahan kering, masukkan telor dan air, uli hingga menjadi doh kasar kemudian masukkan butter, uli lagi hingga adunan licin , lembut dan tidak lekat ditangan.
  2. Bulatkan dan tutup dengan plastik, penaikan doh 2xganda (biasanyer saya tunggu 2.5xganda).
  3. Setelah itu tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin didalamnyer dan uli sedikit.
  4. Bahagikan kepada 10 biji. Ambil sebiji dan masukkan filling kemudian bulatkan semula kemas2 dan susun diatas loyang bakar.
  5. Tunggu doh mengembang 1x ganda@ 1.5 dari saiz asal tadi sebelom dipaipkan toppingnyer.

Topping
  • 60gm butter lembut
  • 50gm gula halus
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 85gm tepong gandom
  • 1 sudubesar nescafe larutkan dgn hanya 1 sudubesar air panas
  • 1 sudukecil esen kopi

Cara
  1. Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati.
  2. Masukkan larutan nescafe dan esen, sebatikan lagi.
  3. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2.
  4. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.

Filling:- biasa guna 10gm cream cheese saja..hehehh.

Tips yang selalu saya gunakan:- Paipkan topping seperti lingkaran ubat nyamuk hanya separuh dari atas kebawah bun supaya topping tidak bnyk meleleh kebawah. Saya bakar pada oven 175'c di rak tengah oven selama 15-20minit selepas oven dipanaskan 10minit.

June 17, 2009

TAG dari CIKWAN TAIPEI

Salam semua...
Kali nih kite wat tag dari Cik Wan Aisyah Taipei... Yuk layan tagnyer...

NAMA-NAMA TIMANGAN ANDA:

Ade gak sejarah tau dlm nama timangan nih. Dulu masa abuya ngan mak kite nak kasi nama, mak nak kasi nama aishah dan abuya lak nak kasi nama zaidah so sudahnye maklong (kakak sulong abuya) suh register nama aishah dan zaidah panggilan tuk family. Zaidah tu kadang2 jadik idah, or ida or mekdah. Pastu sblh mak (kakak sulongnye a.k.a chemah) suke panggil kite ku zaidah. My laling lak suke ngan nama aishah... yg jdk mslh kat kite time balik umah mak kite...kompen selalu t'belit lidah bahasakan diri 'aishah'... hehehe... Family sblh suami, anak2 sedaranye duk panggil che su. Sblh kite jadik che ngah ler...Pastu kengkawan zaman sekolah dulu panggil ida or idah. Kengkawan maya lak ade panggil ecah or cah. Fuiiishhh byk noi nama... Berjela2 dah terangkan nih... Hope cikwan puas ati ekk... yg pasti kite tak panggil dia cah sbb 2-2 nama sama...

ANDA SEORANG YANG :

Nih cam cikwan kate kena tanye org yg kenal diri kite nih... Setakat kite kenal diri sendiri ler kan, kite nih jenis mengalah, pemendam tapi jgn t'kejut bila mane ianye meletup... so itu ler dikatakan sabo org nih ade limit nyer... tp bab berkawan kite mudah mesra walaupon baru kenal...

INSAN TERISTIMEWA?? DESCRIBE APA YANG MEMBUATKAN DIA TERLALU ISTIMEWA DIMATA ANDA
Insan t'istimewa? part nih jenuh nak citer, ramai noi... terutama mak dan abuya kite, tanpanye siape lah daku. dan jua insan yg sentiasa disamping kite dah tentulah my laling, suami dan abah buat puteraku...

LAGU KESUKAAN ANDA:
Tang lagu nih kite hentam je, mane2 yg sedap didengar, jenis2 slow... tak kisah ler jepun ke, omputih ke, korea ke, malay ke... semua layan je...

MAKANAN KESUKAAN ANDA??
Haku paling suka ngan laksa penang...

WARNA KESUKAAN ANDA :
Purple, biru, hijau dan semua warna2 lembut

SIKAP YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS:
Org yg tak respek ape yg kite buat...
Pastu tak leh tgk org wat sepah2 umah, kite leh b'tukar jadik org ijau... hahahaha... yg pasti umah kalu sepah boleh buat mood kite tenggelam timbul.

TIGA BENDA YANG MESTI ADA DALAM BEG ANDA:
1. Iphone
2. Purse
3. Beg kecik (ade bedak, minyak wangi, lipbam)

KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS DAN KENAPA??
Ini bile ye... Ade ler 2-3 bln lepas. Pasal ape ekk?

TAG 6 RAKAN ANDA:
Sape2 yg kena tu free buat ya...jgn tak buat... leh gak tau nama timang2 ape...
1. Akak Jasmeen
2. Akak Linda@Kaoricake
3. Juwita Yokohama
4. MaDihaA
5. Bro Jeff
6. Akak SheetaFC Trg

June 15, 2009

IKAN MASAK KERABU


...Menu nih wat sat nih... utk dinner kiteorg... Nama nih pon my laling yg kasi masa tgh mkn... Cadang2 nak wat ikan dalam taman... cam kak nor trg & kak hana kanazawa tu... sekali resepi tak salin... pastu nak bukak komputer lak malas... kan ada yg melekat kat depan komputer tu naya... ade org yg tak leh dinner mlm nih kann... hehehe...

...So komen my laling tu wat ati den berbunga2... So dari mood kuren dek tukar komputer nih, dah jdk ok sikit... hehehe... saje ler nih nak suh puji ari2... ahaks...

...So korang layan ekk menu nih... Sukatan nih agak2 je...

Bahannya
  • 1 ekor ikan aji saiz besar ] guna ikan ape2 pon boleh
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit
  • sedikit serbuk bwg putih

Bahan dimayam halus
  • 1 btg bunga kantan]*
  • 1 btg serai]*
  • 6-7 helai daun limau purut]*
  • 2-3 tangkai daun kesum]*

Bahan lain
  • 1 inci halia ]dimayam halus
  • 3 ulas bwg putih ]dicincang halus
  • 1 labu bwg besar ] 1/2 didadu 1/2 dipotong bulat
  • 1 s/b sos tiram
  • 2 s/b cili kisar
  • 3 s/b sos tomato
  • 2 s/b kicap manis
  • 3 s/b sos ikan
  • 1 s/k sos lea perrins
  • 3 s/b minyak masak
  • 1 s/b minyak bijan
  • garam

Caranya
  1. Gaul ikan bersama garam serbuk bwg putih dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan minyak bijan, tumis halia, bwg putih dan bawang besar dadu hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar, goreng hingga naik minyak, masuk semua jenis sos, dan goreng rata.
  4. Masuk pula bahan dimayam halus. Masak sehingga semua layu. Sekiranya terlalu kering tambah sedikit air.
  5. Masuk bawang yg dipotong bulat dan perasa masam, masin dan manis nyer.
  6. Siap dan boleh disiram di atas ikan yg telah digoreng tadi.
  7. Jemput makan ya!! Leh pi dapur senduk nasi sendiri...

RENDANG DAGING BRAHIM


...Nih menu semalam... xpressnyer... geladah gerobok jumpe pes nih... so wat pon sempoi je... just potong daging gaul ngan pes brahim... then tumis... tambah daun limau purut ngan daun kunyit... masuk santan sikit... masak sampai daging lembut... Siap... Jemput mkn noi...

June 14, 2009

MacBook

...Otsukaresamadeshita...

...Huhuhuhuu... Sedihnye...Lappy ku udah pertukar tuan...
...So mood nak update jadik kuren...
...Walaupun my laling offer lappynyer...
...Yg lama tu tak sama ngan yg baru...
...walaupun keadaannye dah uzur...
...jasa lappy tu kat haku mmg byk ler...
...Pepepon blog kengkawan, insyaAllah akan ku ziarah jua...
...cuma utk update n3 tu lambat ler sikit...

KASHMEER SET & CHICKEN NOODLE

...Sesekali layan selera luar...+ selera hujung minggu... Dah my laling offer, kite ape lagi... walaupon kat umah dah siap masak... hehehe,..seronok jenjalan sesambil mkn... hari2 makan air tangan sendiri boring lah juga...

...Nih kiteorg makan kat kedai Nil (kedai pakistan) kat Niigata Nishi... Kedai nih ade cop halal lagi... dan kedai main nyer kat port tu ade bekalkan barang2 halal... Tak silap area niigata je diorg bukan 3 cwgn... bile ler nak bukak kat nagaoka nih... kompen penuh hari2...

Set Kashmeer kiteorg kongsi

Chicken noodle sorang satu
Menu nih ler yg kite try wat jadik mee goreng tandoori...
ahaks...

Set budak2...
Ada lassi, curry butter, salad, baby nan dan last nanti diorg ato aiskrim...
Sib baik ato aiskrim tu last, kalu idop kompen tak abis...

June 12, 2009

KEK KIWI

...Semalam my laling ckp dah lama kite tak wat kek makan2 (kalu tanye tekak kite kompen  dah tak lalu ngan kek2 nih)... Ari tu wat kek carrot utk majlis duta tu, dia ckp cam best je... hehehehe wat utk org semua best... Then tanye ler my laling tu nak kek ape?... Katanye wat ahh kek kiwi... Kite ckp kat dia kek kiwi belum pernah try buat lg, kalu muffin tu pernah ler... So kire try n error ahh nih... Alhamdulillah sib baik ok... kalu idop sape nak makan... Kan kesian kat ciktong tu, mulut dia gak kena sumbat... 

...Dek Hari Bapa dah tak lama lagi...so nih kire kek awal ler tuk ari bapa... tak pe ekk laling ya... Kire langsai kek hari bapanye... hehehe... deko tu korang layan ahh ekk... konon2 nak ler wat cam kekawang lain tu...tapi haku wat mmg tak cun... Nih tuk adunan pertama... Kite taruk kiwi ngan badam...


...Pas siap yg kat atas tu... kite wat lak tuk Kak Siti... Ptg nih dia ada kenduri doa selamat kat umahnye so boleh ahh kasi rasa kek xperiment nih... Deko pon mmg cam comot je... gomen ne... Kek nih lak campuran kiwi ngan kismis... Rasanyer lagi lembut & gebu dari yg atas tu...


...Nih ler rupe sebelum di bedak2 dan di gincu... ahak...


Bahannya
  • 2 biji telur ]asing putih dan kuning
  • 80 gm butter ]dicairkan (darurat myk masak pon boleh)
  • 100 gm gula halus seperti castor sugar
  • 2 s/b honey acerola / masu biasa
  • 1 biji kiwi di potong dadu

Ayak bersama
  • 125 gm tepung kek (darurat tepung gandum pun jadi gak)
  • 1 s/k baking soda
  • 1/2 s/k garam
  • 30 gm kismis

Caranya
  1. Cairkan butter, ketepikan.
  2. Pukul kuning telur di dlm mangkuk dgn menggunakan pemukul telur.
  3. Kmdn tambahkan butter, gula dan honey. Gaul sehingga sebati. 
  4. Masuk kiwi dan kismis, gaul rata.
  5. Akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan2 kering menggunakan spatula kayu.
  6. Pukul telur putih sehingga stiff dan gaulkan ke dlm bancuhan kek.
  7. Bakar pada suhu 160 C selama 40 min (bergantung pd oven tersendiri)
  8. Bila masak...cucuk ngan lidi dulu kat tgh2 kalu masih lembik tambah lagi 10 minit.

Frosting Cheese
  • 120 gm butter
  • 250 gm cream cheese
  • 100 gm icing sugar
  • 1 s/b honey acerola
Caranya
  1. Pukul semua bahan sehingga ringan dan kembang. Pastu leh makeup kek atas tu...
Psss...Cikwan-->> kite dah wat xperiment kek gune madu kat bawah tu...madu tu wat jus pon sedappp...by kak naha.

PUDING LAICI DANGDUT


...Dah lama peram nak wat puding nih... semata2 ngan alasan takde buah laici... dah ade laici tu duk peram kat seminggu baru ler menjadik... dulu kite selalu buat td guna santan... kali nih try lain plak... Resepi tu seperti biasa dari chef tersohor kat maya nih... Akak Hanieliza... Ceduk dari umah Akak Hana Kanazawa yg telah diwarwar oleh Akak Ummi Kuantan... Mekasih utk korang semua ekk... t'utama empunya resepi nih...

Bahan-bahan
  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air - hana gune soya tanpa gula -kite pon guna soya
  • 2 cawan gula - hana kurangkan
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair 
Cara-cara
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. *hana berkuahkan air laici skali.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

June 10, 2009

HONEY made in JAPAN


...Tgh ari tadi sampai nih... Order 4 botol terus, kos pos free... Madu nih dah jadik ubat batuk kiteorg plak... setelah cuba pelbagai jenis ubat batuk... Alhamdulillah lepas gune nih ok lah sikit, dan batuk dah makin kurang...

...Yg best tu madu nih ade byk perisa... Tak silap ade 7 jenis... 1 jenis tu kiteorg dah biasa beli jenis honey yuzu (sejenis limau kat sini)... Biasa kiteorg wat mkn ngan roti or pancake... dan baru laa nih nak try yg lenlain tu...

...So kali nih kiteorg order 4 jenis termasuk yg biasa mkn sblm nih... HONEY & YUZU... HONEY & ACEROLA... HONEY & BLUEBERRY... dan... HONEY & LEMON... (kitorg suke ngan perisa acerola coz rasanye tu unik... blueberry tu pon sedap, rasa pure blueberry... yg lemon tu cam dan biasa je...)

...Aqil siap campur semua pastu amik sudu duk mkn cam tu... hehehe... entah ape rasa pon tak tau... tak test lak campur semua... dak aqil je yg buat... siap minta tambah lagi... hehehehe...

**Utk tgk ape aktiviti kiteorg yg t'kini leh intai kat SINI**

MABODOFU


...Chinese style lagi... Nih dah lama nak wat tapi tak jumpe2 pes yg boleh dimakan kat sini... Nak try mkn kat kedai tak kompiden bahannye tu ape... 

...So al-kisahnyer, ari tu ade le pi Kaldi Niigata, terjumpe ler pes tu... Sebenarnye kena guna 2 pes, tp yg jumpe 1 je yg bahannye tak meragukan 1 lagi plak ade arak... So utk pes satu lagi tu kiteorg amik je pes yg rupe dia ala2 pes yg tak leh mkn tadi... Rasanye nak wat sendiri pon boleh, guna tauchu pedas + beberape jenis bahan lgi... tp utk pestaim nih nak gak rasa yg asli tu lagu mane... Senang nak adjust bahan nanti, kalu2 nak wat sendiri...

...Resepi tu cam nih ler lebih kurang...

Bahannya
  • 50 gm daging / ayam cincang
  • 2 keping tauhu jepun ]dipotong kecil
  • *3-4 ulas bawang putih ]disagat
  • *1 1/2 inci halia ]disagat
  • *4 s/b pes tobanchan
  • *2 s/b pes tenmenchan
  • *2 s/b minyak bijan
  • 1 s/k pati ayam ]bancuh ngan sedikit air
  • 1 s/b tepung jagung /katakuriko ]bancuh ngan sedikit air
  • air
  • minyak masak
***pes2 nama2 pelik tu rasanye leh adjust guna tauchu pedas + halia + cuka + pes lada...next time nak cuba guna tauchu lah plak... kalau2 balik m'sia nak wat, nak guna pes tu jenuh nak m'cari nanti...

Caranya
  1. Campur semua bahan bertanda ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masuk ayam dan goreng hingga masak. 
  3. Kemudian masukkan bahan bertanda dan pati ayam. Goreng rata.
  4. Dalam periuk lain didihkan air. Bila mendidih masukkan tauhu, biar sehingga tauhu timbul dan toskan masuk dalam no 3. Gaul rata dan masukkan bancuhan tepung. Masak sehingga pekat.
  5. Siap utk dihidang. Makan camtu je pon sodap.

**Tujuan rebus tauhu supaya tauhu tak hancur dan teksturnye tu kenyal2...

Pes Tobanchan

Pes Tenmenchan

June 9, 2009

KUNG PAO CHICKEN


...Tadi duk jenjalan kat blog Akak Hana terpandang resepi simple nih... Sekali tergoda terus... Dari takde mood nak masuk dapur terus pi berperang kejap... hehehe... resepi nih kite c & p dari blog akak hana yg asalnye dari dapur cikwan taipei... asalnye lagi dr buku masakan A Taste of China... Pepon mekasih kat korang ekk... Sedappppppp...

Perapkan bersama 15minit:
  • 2 sudubesar sos tiram
  • 1 sudukecil tepong jagung
  • sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
  • 1/4 cawan air pati ayam
  • 1 sudubesar kicap manis
  • 2 sudubesar sos cili bawang putih
  • 1 sudubesar gula - hana gune madu- aishah pon
  • 1 sudukecil garam
  • 1/2 sudukecil tepong jagung.

Bahan Tumis:
  • 1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
  • 8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
  • 2 biji bawang putih*
  • Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
  • 1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.

Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.

June 5, 2009

KEK utk DUTA M'SIA

KEK utk DUTA
...Kek nih tempahan dari MADINA...
(Malaysia Di Nagaoka)
...utk majlis sempena duta m'sia nak mai...
...tak silap sblm beliau bersara...

...Diorg tempah hanya 2 biji je...
...kek span BC dan kek moist coklat...
...tp dek tulisan tu panjang noi...
...kite wat ler xtra kek kecik comel kat atas tu...
...nih kire pestaim ler wat deko 2 tingkat...
...than kek carrot tu pon kite sumbangkan...
...hope diorg puas ati ler ngan hasil deko ku iteww...
...lain yg haku nak deko, lain yg jadik...

...idea tak dirancang...

...panjangkan tulisan tu...

...kek coklat...
...cuaca panas coklat tak mo pekat...
...jenuh betui...
...sib baik masuk esbox dia tak meleleh lagi...

...sumbang kami...
...hope diorg suka...
...resepi leh klik SINI...

June 4, 2009

AWARD dr LONA UPSI


...Nih award dari Lona UPSI, member zaman2 sekolah menengah dulu... Skrg dah kawin & keje kat UPSI...Dia nih gak duk biz Tupperware... so sesape duk area sane leh ler pi carik dia nih... Dia nih asal duk kat Kg. Losong Panglima Perang, Ganu... Dulu2 pernah ler pi umah dia... Dan dari dia gak, haku kenal ape tu kueh gunting... ngeh...ngeh...ngeh... so tag tu kite dah jawab kat n3 sblm nih... kire langsai ler ya...

...So award nih kite panjangkan buat pengunjung2 setia blog nih... sudi2 lah ya angkut n gantung kat umah memasing... ja ne...

June 3, 2009

TSUMETAI SOBA


...Betui ler kot haku eja nama benda alah nih... Nih ler menu tgh ari tadi... Cuaca panas so mood masak plak cam takde... Hubby ajak pi makan soba kat Ito Yokado (kedai peberet nyer)... Hehehe... cam org mengantuk disorong bantal ler... lagi2 lak haku rasa penat bebeno duk kemas barang yg beralih musim nih... ngan umah skrg yg mudah sesangat berhabuk... ponattt... Lagi2 esok ade projek beso pd diri haku... buat yg dah biasa maybe takde masalah kot... So korang layan je ler gambo nih... Mata ne...

June 2, 2009

MOIST CHOCOLATE YOGURT CAKE

...coklat ganache tu sesaje taruk melimpah...

...Kek nih dah kali ke 2 kite bikin... Sblm nih mmg nak try... Tapi kali nih kite wat dek yogurt byk & dari bior luput tarikh tu... baik ler wat something... tapi jenis kite nih lak, rajin wat tak tak rajin ler nak mkn... macam ne tu? so hope penerima2nya suke lah ya... ahaks cam menang award ler plak... 

...So korang layan ler resepi yg sblm nih pernah dah taruk... tapi utk mudah kan korang so kite paste sekali lagi... yg pasti tarak gune telur... tarak guna butter... buat pon sonang... rasa lak tu ade ler ala2 kek gula hangus, cuma tak rasa gula hangus je... hehehhe...

Sumber: Chef Asma

Bahan-bahan:
(A) 
  • 90g serbuk koko 
  • 576ml air panas 
(B) 
  • 500g tepung Superfine 
  • 12g soda bicarbonate 
  • 400g gula castor 
  • 500g mayonnaise (boleh guna plain yogurt) ]kite guna plain yogurt

Cara:
  1. Bancuh bahan (A), ketepikan. 
  2. Ayak tepung & soda bikarbonat. 
  3. Satukan bahan (A) & (B) kacau sebati. 
  4. Tuang dlm loyang yg telah digris & lapis greasepaper bhgn bwh saja 
  5. Bakar 150C hingga masak (ikut oven masing2) kite wat 40 minit.

Nota:
Chef Asma buat 1 adunan untuk loyang 4 segi 10”X10”X 1” dapat 2 loyang jadi tak payah potong. Lapis coklat ganache tindan 2 lapis.
Che’pah buat ½ adunan untuk loyang bulat 8” diameter
kite guna loyang kertas...(tapi baik gune cam diorg cadang...kite nyer sikit tak cun, dek lekat kat kertas)


CHOCOLATE GANACHE

Bahan:
  • 550ml UHT Whipping Cream 
  • 30g butter 
  • 15g glucose syrup 
  • 900g dark chocolate 

Cara:
  1. Panaskan dark choc guna teknik double boiling 
  2. Masukkan UHT whipping cream 
  3. Angkat & masukkan glucose syrup & butter 
...ms nih tgh panas lagi...

June 1, 2009

MEE GORENG DAGING TANDOORI



...Menu utk bekpes... wat nih dek teringat kat mee goreng yg dimasak kat sebuah kedai pakistan kat Niigata... cuma diorg tak taruk bayam, tp taruk kobis pastu lak diorg guna ayam tandoori... kite plak sesaje ngetes guna daging... Ape2 pon hasilnye mmg sodappp... ahak...(naik lif tekan sendiri)... 

...So korang layan ler menu sempoi nih... sukatan tu agak2 ekk...

Bahannya
  • 2 pek mee kuning (2 org mkn)
  • 1 kpg daging tandoori (dipotong kecil)
  • 4 ulas bwg putih ]dicincang halus
  • 1/4 bwg besar ]dimayam halus
  • bayam
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/b cili kisar (ikut tekan memasing ya)
  • 1 s/b kicap pekat
  • minyak 
  • garam

Caranya
  1. Tumis bwg putih dan bwg besar hingga naik bau.
  2. Masuk cili, kicap dan sos tiram, goreng rata.
  3. Masukkan daging tandoori dan sedikit air. Biar mendidih.
  4. Masukkan mee, bayam dan goreng rata. Perasa garam. Siap.

Share it