"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 28, 2008

ROTI



Salam kembali...

Roti oh roti...sejuk2 nih engkau ler pujaan hati!!!...muahahahaha...seperti biasa resepi BM nyer...Bentuk tu main tibai je...ari tu ade tgk satu jenis roti & try wat cam tu tp tak m'jadik so jadik camni...ape nak buat ngap masuk mulut sedap je...wakakakakahh...

CREAM PUFF



1st wat cream puff ni...tak tau ahh dikategori menjadi atau tak,cam kuren je!!!...wat pon kes terliur nengok maklang azie duk menayang krim puff ngan kastad oren mamafami tu...tapi versi kite wat ni pakai kastad coklat je,rase pasni kena nak cuba kastad oren gak ler...mekasih maklang kerna menggoda kite ngan cream puff mu itewwww...

Sumber : Dari Maklang Azie asal Alex Goh

Bahan A
150 g air
60 g mentega

Bahan B
110 g tepung

Bahan C
3 biji telur

Caranya
  1. Masak A hingga mendidih. Kemudian tambahkan B dan adun hingga menjadi pes yang licin.
  2. Pukul adunan dengan mesen pengadun hingga adunan menjadi suam. Masukkan C satu persatu dan adun hingga licin dan sempurna. 
  3. Bubuh adunan ke dalam beg paiping bermuncung bintang. Paipkan ke atas dulang yang digriskan. 
  4. Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit. 

SINGGANG DAGING



Sblm nih hb kite batuk tak baik2,lama ler jugak...pastu bila dah ok sikit,terus balun seafood...so ape lagi batuk yg dah reda kembali semula!!!...uhuhuhuhu...mujur ler masa masak seafood tu balun betui2,takde ralat sgt kena pantang balik...
So menu pasnih kena cari menu rebus2,panggang2,tak berminyak dan seangkatannya...Kalu idop jenuh gak,coz bln 12 nih nak kena g seminar 2 tempat...
Kali ni kite pilih menu singgang daging Akak Hanieliza...senang & mudah!!!...yg pasti sedappppppp!!! Mekasih ya akak liza kongsi resepi simple nih...dah tak tunggu raya korban dah nii...


Sumber :
Akak Hanieliza

Bahan
500 gm daging [hiris nipis]
3 keping asam keping
3 ulas bawang putih ]
4 cm lengkuas ] hiris
3 cm kunyit hidup ]
1 s/b ketumbar ]
1 s/k jintan manis ] tumbuk kasar
ciliapi
garam
Air secukupnya

Cara
  1. Masakkan semua bahan kecuali ciliapi dalam periuk dan masakkan sehingga daging lembut.
  2. Masukkan ciliapi dan rasakan garamnya.
  3. Hidangkan dengan nasi putih dan sambal belacan.

AWARD dr ELA


Salam semua...

Kali nih N3 award...nih ela yg duk jauh kat doha kasi...mekasih ya,lenkali leh kasi lagi...
So kite panjangkan buat semua teman2 dan pengunjung blog yg tak seberapa nih...Sudi2 lah ya amik gantung di blog & fotopages masing2...

November 25, 2008

KETAM MASALA



Rasa ketam nih mengingatkan kite masakkan yg hari2 kite santap mase duk keje kat Penang dulu!!!...Bezanya masakkan tu gune udang,yg nih guna ketam...Ape2 pon mekasih ya akak MaDiHa,kongsi resepi yg tak yah ler kite pi cari kat Penang bila teringat... :D


Sumber : Akak MaDiHa

Bahan2
1 kg ketam
2 peket serbuk kari ikan
5~6 s/b sos cili (boleh tambah lg kalau suka)
2 s/b serbuk cili
1 biji tomato masak saiz sedang ~ didadu halus
5 ulas bwg merah ~ dimayang
2 ulas bwg putih ~ dimayang
1 s/k garam masala
3 tangkai daun kari
1 s/k jintan manis ~ tumbuk halus
1 inci kayu manis ~ tumbuk halus
5 kuntum cengkih ~ tumbuk halus
minyak masak
Sedikit air.
garam & gula secukup rasa
bahan hiasan - daun sup/daun bawang/tomato (optional)

Cara memasak
  1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan2 hiris, daun kari & tomato dadu hingga kekuningan. 
  2. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan garam masala. Masak hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan sos cili & rempah yg ditumbuk halus tadi. 
  4. Masukkan ketam, sedikit air, bahan2 lain & perasa secukup rasa. 
  5. Hias dengan daun sup & daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

LALA GORENG SERAI



Salam kembali...

Nih antara menu ari nih!!!...Dah lama KIV menu nih dek hb batuk tak baik2,sekali dah reda so menjadik gak ler menu nih...Cilop dari dapur cik mat...Mekasih ya kongsi resepi yg ummmpphhh nih,berasap telinga I uuuuu...Kite C & P je ya,buat rujukan akan datang...pohon halal ya empunya resepi...


Sumber : Ah Mat Gebu

Bahan-bahannya :
1 kg "lala" segar (kalau dapat yg masih hidup) cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
4 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, diketuk
1 camca besar sos tiram
3 tangkai cili kering, hiris serong dan rendam
Sedikit garam
2 camca besar minyak untuk menumis
Hirisan daun bawang secukupnya untuk hiasan

Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kering dan goreng hingga wangi. Masukkan bawang hiris, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata.
  2. Tambah sos tiram, gaul rata dan masukkan lala. Gaul hingga rata. Tuang sedikit air (anggaran 1/3 cawan). Tutup kuali dan masak 5 minit dengan api kuat. Kacau rata dan tambah sedikit garam jika perlu.
  3. Angkat dan taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas2 bersama nasi hangat dan sambal belacan....Sedapppp waaa cakap sama luuuuu!!!!!!

ROTI PERANCIS

Baru kuar dari BM

Salam Semua...

Utk sarapan hb kite wat roti nih,...dek suke noi mkn roti taruk mentega + bwg putih tuu... Percaya atau tak roti nih amik masa 6 jam dlm BM!!!...hb kite sukat semua & bhn taruk dlm BM kul 12.55 tgh mlm pahtu siap kul 6.55 pg...elok bangun tido, roti dah siap.2 ari turut2 duk mkn roti nih & 2 turut2 gak ler BM tu kena berjaga malam!!!...ahakssssss... Resepi tu nanti2 ya...


Nih yg dah potong

November 24, 2008

BEEF STEAK BLACK PEPPER 2



Resipinye kite leh intai sini ya!!!...nih kali ke 2 wat,ade ler rupe skit...cuma tang daging tu,pas masak kite potong siap2...senang anakda & warga umah nih nak mkn...:D
Dek sblm nih kuahnye tak cukup so kite lebihkan,sekali terlebih plak!!!...aduiiii,so abg ku cayang tu pon ubah suai & jadik ler kuah spaghetti.Alhamdulillah konyang perut!!!...



TAG dari Akak Zai



Nih nak menunai janji,siapkan HW dari akak zai a.k.a dapurimpian!!...
Citer bab lokasi work station nih kan,tak leh nak citer ahh lokasi tetapnye dek sentiasa berubah2!!!...lagi2 ler musim sejuk2 nih...kadang tu angkut & taruk kat kotatsu je...jgn tertukar,yg putih tu kite nye yg biru tu anakda nye work station,tu dpn komputer...rete reti dia ler tu!!!tp kan kadang tu komputer kite gak ler jadik mangsanye...ahakssss...

Hana >> Kak G >> FizaNordin >> Ummu_Hanis >> MatGebu >> Fariha >> MamaFaMi
>>
Kak Amal >> dapurimpian >> Aishah@UmmiAqil...

Rules:
  • snap work station anda 
  • then... taruk link blog anda kat bawah gambar work station anda... 
  • iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada.. 
  • tengok contoh yang dibuat nih... 
  • begitulah seterusnya sampai bila-bila, ok... 
  • sekiranya tag ini berkembang... pasti akan ada banyak link-link di bawahnya... 
  • kalau tak... terencat la dia... ha ha ha...lastly... 
  • tolong pass tag ini pada tujuh (7) blogger lain...pass la pada siapa-siapa.. 

So jom tgk sape jadik mangsa tag kali nih...
  1. Akak Jie Jie
  2. Sayang Suhana S'pore
  3. Shima UK
  4. Bro Jeff
  5. Akak MaDiHa
  6. Akak Ilazz
  7. Akak Jasmeen

KARI TENGGIRI DAUN KESUM



Nama kari nih asal dari ikan pari,kite ganti ngan ikan tenggiri!!!...Walaupun 1st try & dek nak cari kelainan dr kari biasa tu,hasilnya tak mengecewakan daku...Sodappppppp tau!!!..,Resepi nih kite cilop dr akak madiha.Mekasih ya kongsi resepi yg umppphhhh nih then kite C & P je ya...jgn mare tuan resepi.

Sumber :
MaDiHa FP

Bahan2
4 ketul ikan pari anggaran besar 3 atau 4 jari ~ kerat dua kalau takmo panjang2 sgt dlm piuk (kite ganti ngan ikan tenggiri)
3 biji terung panjang atau nak bubuh bendi pun boleh (ikut suka nak letak apa)
1 biji tomato ~ belah 4
1 senduk besar cili kering + bwg besar + bwg putih kisar (biasanya ku kisar siap2 & simpan peti ais.. senang nak masak)
4 sudu besar rempah kari ikan (ku guna baba's)
asam jawa (ikut suka sukatanya ikut selera anda.. nak msm letak lebih) ~ campur air & ambil jus
garam & serbuk perasa
100 ml santan kotak (aku guna ayam brand setengah kotak jek) (kalau guna santan yg diperah.. anggaran dlm 3 cwn & tak perlu ler guna air biasa tu)
3 cawan air biasa (nak kuah lebih leh lebihkan)
1 ikat daun kesum (ambil daun & pucuk muda saja... lg byk lagi sedap!)
minyak utk menumis

Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak dan tumiskan cili & bwg kisar hingga wangi. Bila nampak cili agak garing masukkan rempah kari ikan. Kacau2 & biar seketika. 
  2. Masukkan air asam jawa & air biasa dan biar mendidih. 
  3. Masukkan ikan pari & terung. Biar kejap. Masukkan santan, garam, serbuk perasa, daun kesum. Biar mendidih & ikan masak. Last sekali masukkan tomato. Rasakan garamnya biar secukup rasa. Sedia utk dihidangkan

PIZZA


Salam semua...

Pizza nih dah 2-3 ari lepas buat,tak ter'upload'...!!!tuan umah wat ape tah...
Ok kembali kat citer pizza nih...nak kasi nama pon tak tau,wakakakaka...dek topping tu ade telur rebus & lebihan sos spaghetti...so layan gambo aje ler...nama kena letak sendiri.Resepi leh intai dalam gerobok tepi tu ya atau tgk sini sonang citer!!!...


Rupa sblm dibakar

November 20, 2008

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE



Salam Kembali...
...3-4 ari ni tekak nak mkn benda bercoklat je,nak buat pudding zebra kak hana tu...tak lalu nak mkn benda2 sejuk ni,al-maklum ler suhu dlm rumah cam cam dlm esbox, kalu tak pasang pemanas daaaa...
...So mlm td duk chat ngan akak hana,sesambil duk belek resepi kat myr & blog kengkawan,ushar  gak ler 2-3 resepi ngan bersesuaian bhn yg ade kat esbox besar merangkap dapur tu...pahtu berkenan kat resepi nih,maybe sbb ade campuran nescafe & coffee kot...
...Ape2 pon mekasih ya akak noreen,kek nih usahkan nak hias,nak tunggu sejuk pon anakda dah merenget,"potong ahh kek tu,cian kat aqil nak makan..." so layan kek togel jer ler...
...Kek nih ade merekah cam gempa bumi,tak sempat nak amik gambo (bateri kamera zero daaa) maybe kot sbb MW tu tak leh set 170 kot,sbb hasil tu bhgn luar cam garing sikit...next time leh kurangkan suhunya...ape2 pon mmg moist kek nih!!! rase coklatnyeeeee,yumyummmy...

Sumber : Noreen UK

Bahan-bahan:
6 oz (170gm) mentega
14 oz (397gm) gula kastor
3 biji telur

Bahan2 A - dibancuh:
1 sudu teh nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate atau coffee emulco / chocolate atau coffee paste

Bahan2 B - diayak bersama:
8 oz (226gm) tepung high protein (tepung roti) - boleh juga digunakan self-raising flour atau tepung kek
2 1/4 oz (64gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz (I98gm) air sejuk (kite ganti ngan fresh milk)

Cara:
  1. Griskan loyang kek saiz 9" dan lapikkan dengan parchment paper, ketepikan
  2. Pukul mentega dan gula dengan mixer sehingga gebu dan kembang. apabila di angkat adunan tidak jatuh
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  4. Kemudian masukkan bahan2 A tadi sambil dipukul lagi
  5. Setelah itu dengan menggunakan whisker, masukkan Bahan2 B sedikit demi sedikit sambil dipusingkan whisker dengan satu arah sahaja secara perlahan2 sehingga adunan rata dan sebati
  6. Masukkan air sejuk sambil di kacau lagi sehingga sebati
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan hentakkan sedikit loyang supaya mengeluarkan angin
  8. Bakar pada suhu 170C selama 50-60 min atau sehingga masak. suhu bergantung pada oven masing2
  9. Setelah siap keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah disapukan dengan chocolate icing
Bahan2 untuk icing: (tak sempat buat)
1 tin susu pekat - boleh dikurangkan jika takut manis
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau ape2 jenis minyak masakan
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Cara:
  1. Campurkan susu, serbuk koko dan minyak ke dalam periuk
  2. Masakkan di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sambil dikacau selalu dengan menggunakan whisker
  3. Setelah itu masukkan garam dan esen vanila. kacau lagi
  4. Tak perlu sehingga adunan sampai menggelegak
  5. Agak2 kepekatan icing
  6. Bila dah puas hati dengan kepekatan icing, tutupkan api
  7. Biarkan icing betul2 sejuk barulah disapukan ke atas kek tadi
Note: jika inginkan kek lagi moist bolehlah dikukuskan selama 1 1/2 jam dan tutupkan loyang kek dengan aluminium foil

SPAGHETTI WITH CHICKEN MINCE SAUCE



Salam Semua...

...Hari nih yuki a.k.a salji turun lagi!!!Sejuk tak yah cakap ahh...nih belum yg betuinye musim lg...nak masuk dpr pun rajin yg amat le coz kwsn tu tarak pemanas...harap dapur gas & MW je yg panas...lain tu adik beradik ezbox daaaaa...
...Malam tadi hubby ade bikin sos spaghetti so ape lagi,rebus spaghetti je ler pagi ni wat sarapan!!!sonang keje den...ahaks...
...Sos nih selain mkn ngan spaghetti, pizza & roti pon leh gak.
...Resepinye kalu kite rajin, kite intebiu ler cik hb kite tu ya...

November 18, 2008

AWARD dr AKAK HANA


Salam semua...

...kite dpt award yg comel lotei nih dr akak hana kanazawa,cayang akak...mekasih ya...so kite panjangkan kan buat semua teman2 yg mengunjungi blog yg tak seberapa nih...sudi2 ya angkut ke rumah masing2...

November 17, 2008

NABE sos Kimchee

Nabe sos Kimchee

Salam kembali...

...nih menu malam td,mula2 tu bwk kuar lala dan ketam, tanye hb nak gambel ke mkn nih...almaklum batuknye dah start kembali,tp katanye kite wat nabe je...tp ketam dan lala tu takde ahh masuk sekali...masuk esbox kembali je balik...

...so lepas solat magrib, sekitar jam 5.15 pm kiteorg pi ler kedai...beli sayur2 ape2 patut,kali nih kiteorg beli sayur set utk nabe,cuma kiteorg tambah mee dan ikan.

...kali nih sup nabe tu kiteorg try kimchee nye paste...sedap juga,pedas2 gitu...next time leh beli lg...1 botol tu utk 1 periuk tanah tu...


nih ler rupe paste yg kiteorg guna


nih bhn yg kiteorg tambah


nih set sayur yg siap dr kedai

KUEH TEOW GORENG SEMPOI


Salam Semua...
...ari nih citer sikit pasal kueh teow nih,spjg hayat kite mai bumi sakura nih,nih ler 1st jumpe...teringat kak hana ade ckp gak kat jepun ade benda alah nih...alih2 terjumpe ari nih...ape lg sambar lah 2 plastik...mane tau esok2 tak jumpe dah...resepi pon sempoi gak sbnrnye...dek byk bhn yg tak leh gune,coz hb kite batuk kembali...cian lak,tp dia teringin nak mkn,kite ubah ler ape2 patut...

Bahannya
kueh teow ]2 org mkn
5 ulas bwg putih ]ketuk
1 s/b serbuk lada 
1 biji tomato ]dadu
2 s/b kicap
2 s/b minyak zaitun
1 s/k serbuk lada sulah
garam
sedikit air
1 biji telur

Caranya
1.Masuk minyak dlm kuali bersama bwg putih baru hidupkan api, api kecil je ya. Tumis sampai naik bau, kemudian masukkan tomato.
2.Goreng sampai tomato lembut, masukkan kicap, serbuk lada, serbuk lada sulah. Goreng lagi dan masuk sedikit air.
3.Biar agak kering sedikit masuk taugeh. Masuk kueh teow dan goreng rata.
4.Rasa garamnya dan ketepikan sedikit kueh teow, masukkan telur, bila telur agak masak, gaul rata. Siap.

November 16, 2008

LAKSA TERENGGANU KUAH PUTIH


Selepas disiram kuahnya

...Dah lama KIV menu nih...
...dek nak pi pasar basah teradomari tu, bukan selalu leh pi...
...coz tempat tu dlm 1 jam dr tempat kiteorg...
...sbnrnye tak pi pasar tu pon leh aje buat...
...alasan sbnrnya :D...
...ape2 mmg alasannye nak carik ikan tenggiri...
...kat area umah kiteorg tarak...
...ikan tu tak glamour kot,hehehehe...
...al-kisahnya,kite kalu buat kuah laksa selalu tak pernah nak sukat...
...kali nih sukat,lelain kali leh ahh adjust kalu nak mkn sikit...
...kebetulan lak akak gno & family balik...
...so jadik rezeki diorg dek kebetulan kuah tu leh tuk 7-8 org mkn...
...sebenarnya kuah laksa trg nih ade 2 jenis...
...1 jenis kuah masak...
...1 jenis lagi kuah putih a.k.a kuah lemak...

Bahannya
2 ekor ikan saba / 4 ekor ikan kembung ]*bersih,panggang dan tumbuk
1 potong ikan tenggiri (takde pon takpe,just nak maniskan kuahnye) ]*
2 kgn asam kpg
1/2 labu bwg besar ]tumbuk bersama ikan
2 1/2 tin santan pekat
1 tin air
belacan/kiub bilis secukupnya (hb kite tak mkn belacan so kite taruk kiub je)
garam
1 s/b lada hitam ]tumbuk  

Caranya
1.Masuk semua bahan dalam periuk, masak sehingga hampir mendidih dan hendaklah sentiasa kacau.
2.Sekiranya pekat tambah lagi sedikit air.Rasa garam dan lemaknya.
3.Siap, hidang bersama laksa beras (darurat udon pon boleh) dan ulaman.

**kat umah family kite kalu guna udon tu,kiteorg panggil laksa gandum...
...kalu gune laksa beras baru laksa trg...:D 

Bahan ulaman (ape yg ade dlm esbox kite ya)
Timun ]cincang halus
Taugeh ]buang ekornya

Lada kisar
Garam
Belacan


Sebelum disiram kuah

PIZZA MOZARELLA


Taruk minyak zaitun sikit

...Menu sarapan pagi td...
...satu adunan tu dpt 3 ketul, bikin malam tadi...
...tp sapo nak mkn bebanyak tu...
...so kite canai je 1 bhgn, lg 2 bhgn kite bekukan...
...1 bhgn tu kite taruk dlm esbox bukan bhgn beku (idea dr tv, hasil kajian org jepun)...
...so pg tadi keluarkan leh canai terus...
...sbb rupenye dah kembang elok...

So...nih ler hasilnya, lepas siap dibakar.

AYAM PAPRIK



...Menu simple, buat main campak2 je...
...coz, ari nihplan nak ke Yahiko Koen...
...sesambil jelajah pasar basah...
...dah lama tak ke pasar tu...
...so layan je ler resepi sempoi ya...

Bahannya
1/2 kg ayam ]potong kecil, digaul garam kunyit dan digoreng
1 btg serai ]titik
3 ulas bwg putih ]titik
1/2 labu bwg besar ]mayam halus
4-5 helai daun limau purut
2 s/b jus limau nipis
3 s/b sos tomato
2 s/b kicap
1 s/b sos tiram
1 s/b tepung dibancuh dgn sedikit air
2 biji cili padi ]potong 2
1/2 biji bunga kobis ]potong kecil
1/2 biji carrot ]potong
minyak
garam
air

Caranya
1.Goreng ayam hingga masak. Tos dan ketepikan.
2.Guna minyak goreng ayam td utk menumis. Keluarkan sedikit sekiranya byk.
3.Tumis bwg putih, bwg besar, lada dan serai hingga naik bau.
4.Masukkan sos tomato, kicap dan tiram. Goreng rata dan masukkan sedikit air.
5.Masukkan ayam tadi, daun limau, bunga kobis dan carrot. Biar sehingga semua bahan empuk, kemudian masukkan jus.
6.Masukkan tepung yg dibancuh, biar sehingga mendidih dan rasa garamnya.
7.Bila masak, jika minyak masih byk, keluarkan. Siap.

November 12, 2008

AYAM PANGGANG MAGHRIBI


...Menu tuk org batuk lg nih...
...+++ tukang masak dah mati idea...
...balik dr melawat kwn sakit...siapkan nih je...
...perap pon dlm 1 jam...
...sedap gak ayam nih...
...kena ngan selera kite, rase rempah2 gitu...
...tak try tak tau kan...kan...
...dah try nih, lengkali leh buat lg...
...mekasih ya akak noreen, resepimu dah terbang ke jepun...
...sodappppppppppppppppp, sampai menjilat jari...jari tangan ya...

Sumber: Akak Noreen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
garam secukup rasa
Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
3 tangkai cili merah/hidup
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/4 cawan minyak zaitun
jus lemon - dari 1/2 biji lemon [kite taruk 2 s/b jus lemon]

Bahan2 sampingan: (kite taruk ape yg ade dlm esbox)
daun salad - disiat kasar
timun & buah tomato - dihiris
ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
lemon - dipotong berbaji
sedikit daun pudina

Cara:
1.Lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya.
2.Perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk.
3.Keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik.
4.Letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak.
5.Sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
6.Setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan

RAINBOW MARBLE PUDDING


...Puding nih nak buat gak dek nak lepas kempunan...
...Ari tu mase pi ryoko & mkn kat umah akak hana, dia ade tapau puding nih...
...tapi ape ler nasib puding tu kena tinggal dlm esbox hotel...
...huwaaaaaaa...sampai ari nih terasa-rasa lg nak mknnye...
...so td ade masa sambil2 tunggu ayam panggang so godeh ler kejap...
...buat pon sonang je tp janji bhn semua kena cukup...
...tapi kite wat tu tak abis lagi melapis,dah beku...
...almaklum ler dapurku itu dah ala2 esbox...
...mekasih ya mamafami,ummi dan akak hana...

Sumber : Blackmore (Forum Cari). Kite ambil dari FP MamaFami yg resepinya sudah dikurangkan kuantitinya dari Blog Ummi

Bahan-bahan :-
1 paket agar2 serbuk (13 gm)
675 ml air
225 gm gula pasir
65 gm butter
4 biji telor saiz sederhana
1/2 tin susu cair Carnation (*ummi guna Ideal Nestle)
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah dan kuning

Cara Memasak :-
Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan. Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata. Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan warna koko (bancuh bersama sedikit air) dalam salah 1 mangkuk dan kacau rata. Masukkan pewarna kuning dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.

Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas, tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan coklat berselang seli. Buat hingga habis. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan.


ROTI SOUSAGE



...Roti nih tak bercadang nak buat pon...
...tapi cik hubby dah taruk semua dlm BM...
...so kite buat ler gak sempoi2...
...takde ekk nak design lawo2 gitu...
...main toreh ngan pisau je...
...dlm tu sosej...
...resepi nanti kite masukkan coz adunannye cik hubby sukat dr buku manual dlm bhs jepun...


BROCOLI SOUP vs GARLIC BREAD


...Menu yg dah lama KIV...
...Sedap betui resepi nih...
...Mekasih ya Akak Amal kongsi resepi yg yumyumyuuummmm nih...

Sumber : Akak Amal

Bahan Sup
1 biji bwg besar yg kuning
1 ulas bwg putih
2 cwn air
2 biji brokoli
2 biji cendawan butang atau shitake (tak dak pun tak pa)
2 sudu besar serbuk pati ayam
sedikit all spice itali
2 sudu kecil lada putih
1/2 - 1 cwn susu -agak2 ye..nanti cair sangat pulak sup tu
sedikit minyak zaiton untuk tumis (minyak biasa pun ok)
garam secukup rasa

Caranya
1.Panas minyak zaiton, tumis bawang besar dan sedikit bwg putih hingga layu masukkan air. Bila mendidih masukkan brocoli dan cendawan. Biarkan layu sikit padam api dan masukkan dlm blender dan diblander hingga halus.

2.Masukkan semula dlm periuk. Campurkan susu, lada putih, sedikit itali spice dan rasakan garamnya. Masak hingga mendidih. Siap.


Bahan roti
4 kpg roti
4 ulas bwg putih ]tumbuk halus/nak cincang pon ok
4 s/b mentega
2 s/k lada putih

Caranya
1.Campur semua bahan bwg putih, lada putih dan mentega. Gaul Sebati.
2.Taruk pada permukaan roti.
3.Kemudian bakar pada suhu 160 darjah selama 10 minit. Siap.

November 11, 2008

IKAN BAKAR & AIR ASAM



...Sesekali pekena ikan panggang air asam mmg masyuuuuuuk...
...Lagi2 lak sesejuk nih...
...Balik je ryoko kali nih dlm umah suhu turun 14 darjah dari 19 darjah...
...Nak buat ape2 pon cam M, nak duk kat kotatsu je rasenya...
...Tapi anak kite, nih jenis tak duk dia...
...Kite bungkus je ngan baju 3-4 lapis...
...Opss, dah melalut dah nih. Jom layan resepi sempoi nih...

Bahan Ikan
2 ekor ikan aji ]bersih dan kelar
sedikit garam
sedikit kunyit
sedikit serbuk bwg putih

Caranya
1.Salut ikan ngan semua bahan lain.
2.Panggang hingga masak. Siap.

Bahan Air Asam
1 biji tomato ]*
1/2 biji bawang besar ]*potong dadu
2-3 biji cili kecil ]hiris halus
1 s/b asam jawa ]bancuh ngan 1/2 cwn air
2 s/b jus limau nipis/lemon
sedikit garam
sedikit gula
perasa ]tak taruk pon

Caranya
1.Campur semua bahan dlm satu bekas, gaul rata dan biar seketika.
2.Siap utk dihidang.

SANDWICH TELUR


...Nih menu sarapan...
...Menu nih gak kite wat bekal pi ryoko 3 hari lepas...
...Gambo2 ryoko, InsyaAllah kite akak upload kat sini...
(bile penat dah abis ekk...)
...So pagi nih hubby request nih lagi...
...No perobelem, buat pon sempoi je...

Bahan
*2 biji telur
*2 s/b tomato sos ]nak masam tambah lg
*1 biji lada besar ]dihiris nipis/cincang
*1/2 bwg besar ]potong dadu
*sedikit garam
20 kpg roti

Caranya
1.Masuk semua bahan bertanda * dalam satu bekas.
2.Panaskan kuali, masukkan step satu. Goreng tanpa minyak hingga telurnya masak. (Pada org tak batuk,taruk sikit minyak)
3.Siap taruk dalam roti & potong ikut citarasa ya.

November 7, 2008

NASI AYAM 2


...Nih nasi versi org batuk...
...Hubby kite batuk tak baik2 lagi so dah jemu makan benda panggang & rebus so nih ler hasilnya...

Bahan Nasi
4 cwn beras basmati ]basuh & toskan
3/4 kg ayam ]bersih & potong kecil
1 inci halia ]titik
1 s/k butter
1 ulas bwg putih ]ditumbuk halus
garam
air

Caranya

1.Rebus ayam dengan halia dan sedikit garam sehingga ayam masak. Tos ayam ketepikan.
2.Basuh bersih beras dan masukkan dalam periuk letrik dan sukat 4 cawan air rebusan ayam.
3.Dalam kuali panaskan butter dan masuk bwg putih, goreng hingga naik bau. Masukkan dalam step 2.
4.Tambah 1 s/b garam dan masak seperti nasi biasa.

Bahan Sup
baki air rebusan
2 cm halia ]titik
garam secukupnya
1 s/k rempah bonda

Caranya
1.Masuk semua bahan dan masak sehingga mendidih, siap.

Bahan Ayam
ayam yg ditoskan tadi
2 ulas bwg putih ]tumbuk halus
2 cm halia ]tumbuk halus
sedikit garam
3 s/b kicap pekat

Caranya
1.Gaul semua bahan bersama ayam, biar seketika.
2.Masukkan dlm MW set butang goreng selama 30 mnt.(tak guna minyak tau)
3.Siap

Bahan Kicap
lebihan perapan ayam
2 s/b kicap manis

Caranya
1.Tapis lebihan perapan ayam dan campur dgn kicap pekat. Siap.

Bahan Air Lada
2 biji lada besar
2 biji lada kecil
2 s/b gula
1/2 s/k garam
4 s/b cuka ]tambah jika kurang masam
1 ulas bwg putih

Carannya
1.Kisar semua bahan. Siap.

...Hidang bersama salad, tomato dan timun...

There was an error in this gadget